rat u ukrajini

Lubenice preplavile društvene mreže nakon oslobođenja Hersona. Kakva je simbolika voća zbog kojeg je i Zelenski stigao u taj grad?

16.11.2022 u 19:25

Bionic
Reading

Kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio tek oslobođeni Herson, našalio se da je došao jer se 'zaželio lubenice'. Dodao je da je bilo važno posjetiti ljude u tom gradu unatoč riziku. No zašto je onda spominjao lubenicu? Objašnjenje je dao BBC

Spomenuvši lubenicu, ukrajinski predsjednik referirao se na voće koje se moglo vidjeti u mnogim internetskim mimovima posljednjih dana kao simbol južne Ukrajine.

Većina lubenica uzgajanih u Ukrajini dolazi iz Hersona, poljoprivrednog grada na Crnom moru. Njegova vlažna klima omogućuje bujanje ovog voća.

Kada je Rusija napala Ukrajinu u veljači, izvoz lubenica je stao. Kao što pokazuju tamošnji spomenici posvećeni tom voću, ono je postalo simbol regije još prije invazije.

Lubenica se dugo povezivala s tom regijom, rekla je za BBC kuharica i spisateljica rođena u Ukrajini, Olia Hercules. Odrasla je u regiji i sjeća se svog djeda koji je fermentirao to voće u kadi u vrtu.

Priča se da su lubenice u Hersonsku regiju donijeli krimski Tatari prije nekoliko stoljeća. U 1940-ima i 50-ima, u teškim godinama nakon Drugog svjetskog rata, ljudi u regiji ukuhavali su lubenicu u melasu ili džem kada je bilo teško doći do šećera, rekla je Hercules.

'Znala sam da sam kod kuće kada bih pored ceste vidjela kamione s ljudima koji prodaju lubenice', prisjeća se Hercules svojih ljetnih posjeta Hersonu.

Prije aktualnog rata tradicija je bila da se na televiziji prikazuje početak sezone berbe, odnosno polazak teglenice pune lubenica iz Hersona za Kijev rijekom Dnjepar.

Kako piše Kyiv Post, tradicionalno godišnje putovanje teglenice s lubenicama pokrenuto je 2017. nakon 14-godišnje stanke. Uzbuđenje zbog toga u to vrijeme bilo je toliko snažno da su 'lubenice na barki' dobile i svoj neslužbeni profil na Twitteru.

Ponovno pokrenutu tradiciju prekinula je ruska invazija, ali slika lubenice kao maskote grada iskorištena je kako bi predstavljala borbu Hersona za slobodu pod okupacijom. Upravo zbog toga su mimovi s lubenicama postali popularni nakon što su se ruske trupe povukle preko Dnjepra i napustile grad.

  • +7
Ukrajinci u Australiji lubenicom proslavili oslobođenje Hersona Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukrajinski premijer Denis Šmihal objavio je na Twitteru sliku na kojoj drži lubenicu. Razne organizacije, uključujući nogometnu momčad Dinamo Kijev i ukrajinsku nacionalnu poštu, privremeno su preradile svoje logotipe kako bi uključile sliku lubenice.

Herson je okupiran početkom ožujka, vrlo brzo nakon što je Rusija započela svoju invaziju, i to je bio jedini regionalni glavni grad koji je Rusija zauzela u ratu.

Regija Herson tada je bila jedna od četiri koje je Rusija nezakonito pripojila nakon tzv. referenduma u rujnu.

Nakon ruskog povlačenja iz grada dužnosnici su u nedjelju upozorili da je rat 'daleko od kraja'. No stanovnici tog grada slavili su na središnjem trgu u Hersonu, a mnogi su se ponovno susreli s prijateljima i voljenima koje nisu mjesecima vidjeli.

Dok su stanovnici Hersona slavili, lubenice su opet zauzele središnje mjesto, a neki ukrajinski vojnici dobili su ih pri ulasku u grad. Jedna snimka prikazuje mještane kako grle ukrajinskog vojnika koji drži veliku lubenicu.

U drugom videu, koji prikazuje slične proslave u susjednoj Odesi, djeca se igraju loptom boje lubenice.