Zelena pita od zelenih ostataka

Zelena pita od zelenih ostataka

08.06.2012 u 12:58

Bionic
Reading

... iz hladnjaka. Sve što sam pronašla izmiksala sam i ubacila u pećnicu. Ispekla se čista zelena simfonija ;)

Produženi vikend, u frižideru samo zeleno, malo luka, peršina, bosiljka, svježi sir, mlaćenica, maslac i parmezan i komad odmrznutog lisnatog tijesta ... naprosto čekaju da ih se razvalja i zamuti u kakav improvizirani quiche ili pitu.

Ako imate dobar blender možete blitvu, špinat ili mišancu (to je ono zeleno iz uvodne rečenice) lijepo izmiksati s malo mlaćenice. Ubacite u to sve svježe začine koji su vam ostali od nekog neskuhanog ručka ili nepojedene salate.

Kad sam posebno inspirirana i hrabra isperem i ubacim i listove rotkvice ili korabe. Samo ih prethodno, kao i sve zeleno, kratko izblanširam

I nastane lagano predljetno hruskavo jelo idealno za gablec/užinu ili kakvu laganu večericu s malo maslinovog ulja i čašu ohlađenog bijelog vina.

Inače, ovakve kombinacije su idealne kad nakupujete previše zelenjave na placu
pa je danima gledate kako kopni u hladnjaku. Sve se to može iskoristiti zato je uvijek zadnja opcija baciti hranu.

za 1 pitu i cca. 6 gladnih usta

1 ciglica odmrznutog lisnatog tijesta
1 blitva
1 veća glavica luka
3,4 režnja mladog češnjaka
stručak svježeg peršina
stručak svježeg bosiljka
500 g svježeg, kravljeg sira
150 g naribanog parmezana
150 ml mlaćenice
2 jaja
sol
papar ili piment
maslac

Zagrijte pećnicu na 180 C.


Razvaljajte lisnato tijesto, obložite njime kalup za pite i posipajte ga komadima maslaca


Zelenjavu izblanširajte ...


... procijedite ...


... ubacite u jednu posudu u kojoj ćete je izmiksati


Dodajte mlaćenicu, svježi sir, jaja, sol, piment ili papar ... 


... i miksajte dok se ne usitni i pretvori u gušću smjesu. Nakon što ubacite naribani parmezan, odmiksajte sve još jednom :)


Izlijte smjesu na tijesto i ubacite u pećnicu. Pecite 45 minuta


Izvadite iz pećnice i pustite par minuta da se ohladi


Narežite i poslužite uz čašu jogurta, ako ćete gablat' ili uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina, ako ćete večerat'


U slast!