ZATIŠJE PRED BURU

DP-ovci otišli kućama u Slavoniju; manjinci im pariraju s još trojicom zastupnika

26.04.2024 u 20:50

Bionic
Reading

Ispred Banskih dvora javila se večeras RTL-ova reporterka Katarina Brečić i odgovorila na pitanje gdje je nestao Domovinski pokret i kako je moguće da su u zadnja tri dana imali samo nekoliko objava na društvenim mrežama

DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.

RTL Danas neslužbeno je razgovarao s pregovaračima iz DP-a, a jedan od njih neslužbeno je otkrio detalje koji su bili na sastanku s HDZ-om u Banskim dvorima. Premijer ih je čitavo vrijeme lomio da pristanu na SDSS u Vladi i kaže da mu se čini da "Andrej Plenković voli Milorada Pupovca više od vlastite supruge". Međutim, DP nikako ne može pristati na srpsku manjinu u Vladi koju bi i oni činili.

HDZ im je također ponudio može li potpisati jedan koalicijski sporazum s njima, a drugi s nacionalnim manjinama. DP to vidi kao prevaru, Kažu da ih Plenković "želi preveslati i nije šija nego vrat".

Premijer Plenković ne želi ništa komentirati vezano za DP tako da je sasvim jasno da su ovi pregovori došli u slijepu ulicu.

Moguće da će neki konkretni odgovori biti već u ponedjeljak jer je sazvana nova runda pregovora između HDZ-a i DP-a i to opet u Banskim dvorima pa će biti jasnije postoji li rješenje za sudjelovanje SDSS-a u idućoj vladi HDZ-a, DP-a i liberala.

  • +14
Doček izbornih rezultata u stožeru SDSS-a Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Zastupnici nacionalnih manjina odigrat će prilično važnu ulogu u ovoj priči. Oni su jučer odlučili da će podržati Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. To znači da daju podršku konstituiranju Sabora, ali ne i budućoj Vladi HDZ-a.

Poručuju da njih nije samo osam nego, neslužbeno, na jučerašnjem sastanku bio je i Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, da mogu računati na njega i na još jednog njegovog zastupnika kao i na Štromara iz HNS-a. Njih 11 s tom brojkom itekako mogu parirati 13 zastupnika DP-a, a i da je pitanje jesu li DP-ovci doista ujedinjeni.

U ponedjeljak bi trebao biti dan 'D', zaključuje RTL Danas.