INSPIRACIJA

Breathtaking Pinca Making!

20.04.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Breathtaking Pinca Making!

Nedjeljna radionica Breathtaking pinca making! tek je prva u nizu.
Nekolicina žena od kužine odlučilo se s vremena na vrijeme organizirati ovakav tip korisnog druženja zbog ljubavi prema kuhanju, dijeljenju korisnih znanja i informacija, terapeutskog učinka i vrlo važnih, a u svakodnevnom životu toliko zapostavljenih segmenata igre i bezbrižnosti.

Četiri žene sudionice toliko su se dobro zabavile da su, ne primjetivši, umijesile i potom ispekle količinu pinci koje se ne bi posramila omanja pekara.

Uzele smo recept kombinaciju tradicionalno/suvremeno, jer da je bilo samo tradicionalno postupak bi trajao gotovo dva dana!
S današnjim tempom to je izvedivo gospodi u penziji koja to naveliko i radi.
Naime, majka jedne od sudionica točno toliko vremena potroši za svoje, domaće sirnice (tako ih zovu u Dalmaciji).

Pince su neizostavni dio Uskršnjeg doručka i simbol kruha Posljednje večere.
Iako, prije nego ih je preuzelo Kršćanstvo, naši bi ih preci umijesili kao glavni kolač za proslavu Proljetne ravnodnevnice.

Vremena još imate, jer Uskrs je u nedjelju, recept je isproban, superukusan i pogodan, osim za mumanje, za poklanjanje. Od količine tijesta iz recepta možete umijesiti i potom ispeći desetak malih pinci ili jednu golemu, ovisno o tome koliko ste ljudi odlučili darivati.

za desetak malih ili jednu veliku pincu

tijesto

1 kg brašna
6 cijelih jaja
4 žumanjca
250 g maslaca
300 g šećera
prstohvat soli

2 dcl mlakog mlijeka

naribana korica 1 naranče i 1 limuna

malo ruma

100 g grožđica
kvasac

80 g svježeg kvasca
1 žlica meda ili agavinog sirupa
1 žlica brašna

Kvasac razmutiti s malo toplog mlijeka, žlicom meda i brašna, pokriti i ostaviti na toplom 15ak minuta da se digne. U većoj posudi pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje i žutanjke, prstohvat soli, rum, naribanu koricu naranče i limuna i grožđice. Dobro izmješati pa dodavati brašno i dignuti kvasac.
Brašno je poželjno dodavati postepeno i prosijavajući ga kroz sito, za što će vam trebati nečija asistencija. Preliti sve mlakim mlijekom i kuhačom *batit' tijesto dok ne postane glatko i ne počne se odvajati od posude.

(*batit je dubrovački izraz za (is)tuć' - tijesto)

Dosta mukotrpan posao kojega su naše bake radile sigurno dva puta godišnje (Božić, Uskrs) ako ne i više i imale lijepe čvrste nadlaktice! Zato batite, batite!

Mikser vam tu ionako neće biti od pomoći.

Prebacite tijesto na dasku, pobrašnite i mijesite najmanje 30 minuta.
Terapija za tijelo i duh!

Nakon terapije ostavite tijesto na toplom da se diže 2 do 3 sata koliko mu treba da se udvostruči. Potom ponovno premjesite tijesto, ali vrlo kratko i samo kako biste ga podijelili i obikovali male okrugle pince. Složite ih na maslacem premazani lim, pokrijte čistom krpom i ostavite još 2 sata da se diže.
Kad se tijesto ponovo diglo, u sredinu svake pince zabodite jedan krak škara i razrežite je tako da joj vrh bude razdijeljen na tri dijela. Premažite joj površinu razmućenim jajetom i posipajte šećerom (vanilin ili bolje burbon vanilin).

Pince pecite najprije na 170 C 20 minuta, onda smanjite temperaturu na 150 C i tako pecite još 15 min. Nakon toga vratite na 170 C i pecite još 5 minuta.
Kad postanu debeljkaste, mirisne i zlaćane izvadite ih i stavite da sehlade.

Na kraju si čestitajte što ste uspjeli i što imate punu kuhinju - pinci!


Ovako je sve počelo jednog nedjeljnog jutra


Polaznice je dočekala radna površina, recept i dio namirnica (drugi dio je u kutiji ispod stola)


Dvije od četiri odmah su se bacile u akciju


Vesna slikovito opisuje prijašnja iskustva s dizanim tijestom :)


Step by step: otapanje kvasca                   Maslac prije..


...stavljanja šećera                                     Maslac i šećer...


treba dobro izmiješati, dodati jaja, kvasac, limunovu i narančinu koricu, grožđice...


...i batit' za lijepe nadlaktice!


Neki su već izbatili, pa mijese, dok drugi tek prosijavaju brašno i puno pričaju ne bi li izbjegli baćenje


I još je jedno tijesto spremno za izmijesit'...


...što će (po)trajati 30 minuta!Sva sreća da smo mijesile u parovima!


Prvo ovako, pa onako, pa za lijepe dlanove: upri, upri :)


Pa malo lupnut' koji put o podlogu i predahnut' kad je napokon gotovo


Muving, brbljing i jedno tijesto spremno za dizanje


Sva tijesta spremna za dizanje s jednim koje je zapravo 2 u 1 i stoga vidno veće
 


Nakon prvog dizanja slijedi dijeljenje, reckanje i ponovno dizanje što stvara izraženije križne udubine


Premazane jajetom, pošećerene i na namašćenome limu čekaju ulazak u pećnicu i tek su prve dvije od...


..mnogo pinci u redu na mazanje, posipanje i na kraju pečenje koje su odradile Jele i Nike. Druge dvije, normalnije, žene su tijesto nosile kućama


Ispečen je prvi Pinca Masterpiece!


A onda malo po malo i sve ostale Jele&Nike pince


Vesnina pinca:)


Majine pince :)

Zaključak: radionica Breathtaking Pinca Making - uspjela!!