rat na istoku

Ukrajinci se pohvalili pogotkom s kilometar i pol: Bradley - uništavač tenkova

09.05.2024 u 13:20

Bionic
Reading

Ukrajinsko ministarstvo obrane pohvalilo se na društvenoj mreži X videom u kojem se vidi kako borbeno vozilo Bradley uništava ruski tenk T-80

'Bradley - uništavač tenkova. Borbeno vozilo pješaštva M2 Bradley uništilo je ruski tenk T-80 koristeći protutenkovski projektil TOW', napisali su iz ukrajinskog ministarstva obrane na X-u, dodajući da je video snimila 47. mehanizirana brigada.

Okršaj se dogodio u srijedu navečer, a udaljenost između Bradleya i T-80 bila je oko kilometar i pol, piše Forbes i navodi da je to bio jedan od najdalekometnijih izravnih slučajeva uništenja tenka u dosadašnjem tijeku rata u Ukrajini. Vozilo Bradley može prevesti deset vojnika, ali i samo sudjelovati u borbama sa svojim 25-milimetarskim topom M242 Bushmaster i protutenkovskim projektilima TOW.

  • +4
Oklopno vozilo Bradley Izvor: EPA / Autor: MARCIN BIELECKI

Forbes navodi da u bliskoj borbi s tenkom Bradley ne bi dugo preživio zbog tanjeg oklopa, no da na većim udaljenostima ima prednost, a pogotovo noću kada do izražaja dolaze njegove superiorne infracrvene kamere koje posadi pomažu da vidi tenk prije nego tenk vidi njihovo vozilo. SAD je Ukrajini isporučio gotovo 200 Bradleya, a u novom paketu pomoći, koji je nakon višemjesečnog odugovlačenja nedavno izglasan u američkom Kongresu, dolazi ih još, što je Ukrajincima nasušno potrebno s obzirom na to je da je 37 Bradleya uništeno u dosadašnjim borbama, a više desetaka ih je oštećeno, pa se u 47. mehaniziranoj brigadi, koja jedina u svom sastavu ima ta vozila, počeo osjećati njihov manjak.