PRAGMATIČNA POLITIKA

Prije izbora jedno, danas drugo: Ovako je govorila Vesna Vučemilović

29.04.2024 u 11:52

Bionic
Reading

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) jučerašnjom objavom dala je do znanja ono što je tvrdila i ranije - da s lijevim strankama neće. No znači li to da s HDZ-om hoće, ostalo je otvoreno

Nakon što je došlo do razilaženja Mosta te bračnog para Nine Raspudića i Marije Selak Raspudić, novi problemi u koaliciji pojavili su se partnerima iz Hrvatskih suverenista, s kojima su zajedno izašli na parlamentarne izbore.

Podsjetimo, u Sabor je izabrano dvoje suverenista - Marijan Pavliček i Vesna Vučemilović - a iako je stranka odlučila da neće ići u koaliciju s HDZ-om i SDSS-om, čini se da Vučemilović razmišlja drugačije. Pa je tako jučer u statusu na Facebooku između ostalog navela da 'ne dopušta nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike' i da 'ne dopušta nikome da u njeno ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača'.

Nakon te objave odmah su krenule špekulacije da je Vučemilović žeton u blagajni HDZ-a. Na njezinu objavu šef Suverenista Pavliček je poručio da tko se ne drži Predsjedništva ne može biti ni član stranke, a rekao je i da Vučemilović treba pitati hoće li ona biti 'novi Hrvoje Zekanović, novi žeton na hrvatskoj političkoj sceni'.

Miro Bulj iz Mosta poručio je pak da 'svi koji su izabrani izvan HDZ-a obećali su narodu da će biti protiv HDZ-a' te 'da se zna što je Vučemilović govorila i da je to lako provjerljivo'.

Od protočnog bojlera do hokejaške ekipe

A u predizbornoj kampanji, pa i u mjesecima prije nje, Vučemilović je bila kritičar Vlade. Za ovu prigodu izvukli smo tek nekoliko izjava. Tako je 20. prosinca ustvrdila da je Plenkovićeva vlada kao 'protočni bojler'. 'Ova Vlada je kao protočni bojler! U Ministarstvu gospodarstva ministri se mijenjaju, ali uvijek ostaju dvojica: Mile Horvat i Ivo Milatić, državni tajnici', navela je u Saboru.

Petnaest dana kasnije navela je da je Vlada 'promijenila više ministara nego ijedna do sada, mijenjaju se kao u hokeju i bilo bi najpoštenije raspisati nove izbore i vidjeti što narod kaže'.

Potkraj siječnja navela je da poljoprivrednici prosvjeduju diljem EU-a zbog suludih zelenih ljevičarskih politika koje provodi Europska komisija. 'Iste politike provodi i ova Vlada, koja je stočarstvo eutanazirala, a sada su na redu ratari', kazala je Vučemilović te je bila i potpisnica prijedloga za opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković zbog katastrofalne borbe protiv afričke svinjske kuge.

Sredinom ožujka istaknula je da su 'Milanović i Plenković lice i naličje iste medalje'. 'Obojica su dio zlatne komunističke mladeži te su politički stasali u inkubatoru sa Zrinjevca. Obojica provode politike koje dolaze iz Bruxellesa bez iznimke. Obojica sustavno uništavaju domaću poljoprivrednu proizvodnju i demokršćanske obiteljske vrijednosti', rekla je.

U jeku kampanje navela je da je degutantno slušati samohvalu vladajućih. 'Podaci govore da je stopa siromaštva prošle godine u Slavoniji i Baranji porasla s 25,9 na 29,4 posto. Svaki treći stanovnik je u riziku od siromaštva dok se navodno kroz Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem ulaže tri milijarde eura. Kada razgrnemo PR maglu, ostaje samo činjenica da su tim novcem nahranili koruptivnu hobotnicu, a narod još jednom zakinuli', kazala je Vučemilović.

Milanovića prekrižila od početka...

Ono što joj se ne može osporiti to je da je, odmah po uključivanju predsjednika RH Zorana Milanovića u predizbornu kampanju, dala do znanja da s njim ne želi imati ništa, ali ni sa strankama koje ne dijele njezin svjetonazor.

'Zoran Milanović nije moj, a nije ni premijerski kandidat Suverenista. Od mene nećete čuti pitijske odgovore kakve slušamo ovih dana od drugih političkih opcija. Stranke koje ne dijele moj politički svjetonazor nemam namjeru podržati ni prije ni poslije izbora', navela je krajem ožujka.

No odluči li podržati HDZ i svoju bivšu stranku Domovinski pokret, ili dio nje, bit će zanimljivo kako će objasniti tu suradnju s obzirom na to da se osim vladajućih na tapetu nalazio i DP.

'Birači moraju znati da na ovoj poziciji desno od centra postoje političke stranke koje su se vrlo aktivno borile protiv korupcije, razotkrivale korupcijske afere, to će nastaviti i dalje, za razliku od recimo Domovinskog pokreta Marija Radića, koji ima puna usta domoljublja, a vidimo da je vrlo usko povezan s ovim akterima koje istražuju Uskok i policija, a koji su bili i u onoj aferi Plin za cent, tako da im predlažem slogan za izbore - Hrvatsku za cent.'

...a ni Penavu nije zarezivala

Za Večernjak je podsjećala na izjave šefa DP-a Ivana Penave. 'Podsjetit ću vas što je izjavio Ivan Penava jednom prigodom - da je napad na Pavla Vujnovca i na PPD napad na Vukovar, pazite Vukovar, grad heroj, i Hrvatsku. Znači, ovo je za njih Hrvatska. Koliko mogu uzeti, koliko mogu sebi priskrbiti i koliko ja tu mogu nešto za sebe napraviti i poboljšati svoj konto na računu. To je Hrvatska za cent - to im je slogan. Glasači mogu birati hoće li prodati Hrvatsku za cent ili izabrati našu koaliciju', kazala je Vučemilović.

Netom prije izbora u intervjuu za Večernji list navela je tri razloga zbog kojih treba promijeniti vlast: inflaciju, korupciju i nekontrolirane migracije. Inflaciju jer je među najvišima u eurozoni, korupciju jer se sustavno i kapilarno proširila po cijelom društvu, a uvoz stranih radnika, istaknula je tada, prepušten je poslodavcima i agencijama.

  • +8
Vesna Vučemilović Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Dođe li do situacije da se stranke ujedine u vladi nacionalnog spasa, uz ideološki moratorij, na pitanje bi li mogla biti u takvoj vladi s kolegama iz bivše stranke DP-a, kazala je: 'Potencijalna koalicija ima samo jednu poveznicu, a to je rušenje postojeće vlasti.'

'Ali ona neće biti duga vijeka jer se radi o ideološkim različitim političkim opcijama (...) Politika bez ideologije je kao jelo bez začina (...) Uvijek ću podržati razgovore i pregovore i suglasje bitne za našu domovinu. No Vlada koju bi slagao aktualni predsjednik, koji želi biti premijer, nije moj izbor i to neću podržati. Ideološki moratorij je utopija, a ne realna opcija', dodala je u intervjuu za Večernji list.

Iz svega izrečenog dalo bi se zaključiti da Vučemilović ne bi trebala ni sa SDP-om ni s HDZ-om. Ali za potvrdu vjerodostojnosti morat ćemo pričekati još neko vrijeme.