premijer u bruxellesu

Plenković: Pregovaramo samo s DP-om, u sljedećim danima dogovorit ćemo većinu

29.04.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u Bruxellesu na godišnjoj konferenciji o budućem europskom proračunu. Poslije se obratio medijima

'Imamo razgovore popodne. Ima jako puno medijskih špekulacija. Najvažnije je da su birači rekli što misle o svim strankama, a HDZ je ponovno dobio relativnu većinu i povjerenje građana da predvodi Vladu. Razgovori se nastavljaju i smatram da ćemo u sljedećim danima dogovoriti novu parlamentarnu većinu, a onda i Vladu', dodao je.

'Cilj je nastaviti razgovore, približiti stajališta i doći do većine', poručio je Plenković.

Na pitanje novinara rekao je da ne pregovaraju ni s kim drugim osim s Domovinskim pokretom.

'Imali smo istu situaciju 2916. godine, imali smo 61 mandat, formirali smo Vladu, trebalo nam je mjesec i pet, šest dana do trenutka u kojem sam prikupio 91 potpis za mjesto predsjednika Vlade. Sad ćemo malo više razgovarati, ali ćemo sve dogovoriti, nije to ništa neobično', kazao je upitan je li 20 dana dovoljno da se dogovori Vlada.

'Imate političkih aktera koji se bave isključivo ekstremno neargumentiranom mržnjom koja vlada spram HDZ-a. Grbin i njegov stric Milanović već su odavno trebali dati ostavke', dodao je.

Istaknuo je da HDZ ne čudi to da su ponovno uvjerljivo pobijedili na izborima. 'To što je netko u oporbi, a htio bi biti na našem mjestu, pa koristi govor mržnje i bezumnu retoriku protiv HDZ-a, to je više njihov problem. To je politička sramota za Hrvatsku', rekao je.

Andrej Plenković u Bruxellesu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EU/Consilium

Na pitanje može li koalicija s DP-om ugroziti hrvatski status u EU, Plenković je kazao: 'Ne, Hrvatska je stabilna demokratska zemlja. Imali smo pokušaj Milanovića kao notornog kršitelja Ustava koji ima antieuropske stavove, koji vodi prorusku politiku kad je riječ o agresiji na Ukrajinu i nažalost remeti logičan politički odabir hrvatskog naroda i institucija, ali zato smo mi tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti, čvrsto usidrenu u europske vrijednosti.'

Ponovio je da je prije nekoliko dana pobrojao oporbene korupcijske signale. 'Nisu oni snjeguljice. Godine sijanja mržnje ostavljaju traga. E pa nećemo više tako. Nećemo više ovako, smiješno je to postalo. Neće mi ekipa koja nije napravila ništa dalje od svoje ulice bacati blato', kazao je Plenković.