nova tretiranja

Penava: Vukovar ostao usamljen, bez pomoći Vlade koja ima novca jedino za komarce u Osijeku

13.07.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Gradska vlast u Vukovaru osigurala je dodatna sredstva, gotovo 82.000 eura, za nova tretiranja komaraca sa zemlje i iz zraka, rekao je u četvrtak gradonačelnika Ivan Penava (DP), ocijenivši apsurdnim da Vlada u borbi protiv komaraca pomaže samo Osijeku

Penava je na konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo što je, kako je rekao, Grad Vukovar ostao usamljen i bez pomoći Vlade koja ima novca jedino za komarce u Osijeku.

Istaknuo je da Vlada i premijer Andrej Plenković odbijaju pomoći građanima Vukovara u borbi s komarcima, a istovremeno su Osijeku u tu svrhu dotirana proračunska sredstva svih hrvatskih građana.

"U masi sredstava koje izdvajamo iz gradskog proračuna, Vukovarci će u državni proračun putem PDV-a Vladi uplatiti 49.115 eura, odnosno 369.840 kuna. Dakle, sredstva mojih sugrađana otići će u ovom iznosu u državni proračun kao pomoć Vladi. Kad država nije u stanju pomoći Vukovaru i Vukovarcima, Vukovarci će pomoći našu Vladu koja nema dovoljno za sve, već samo za svoje“, istaknuo je vukovarski gradonačelnik iz Domovinskog pokreta.

Sukladno ranijim najavama, u Vukovaru su za borbu protiv komaraca povećana sredstva za 50 posto, tako da Grad sada ukupno izdvaja 245.578 eura za ovu godinu za tretiranje komaraca.

Nakon posljednjeg aviotretmana 30. lipnja te tretmana sa zemlje, ubodi komaraca svedeni su na minimalnu mjeru.

"Ti izvrsni rezultati posljedica su povoljnih vremenskih uvjeta i učestalog tretiranja komaraca“, pojasnio je Penava.

Po riječima direktora Veterinarske stanice Tomislava Šote, nakon prvog aviotretmana krajem lipnja u kombinaciji s tretmanima sa zemlje smanjio se broj komaraca i postignuti su odlični rezultati, te nije zabilježen ni jedan ubod u 15 minuta, a 48 sati poslije dva uboda u 15 minuta.

Od neviđene najezde komaraca, istaknuo je, svojim smo snagama uspjeli doći do odličnih rezultata.

"Danas radimo 10. larvicidni tretman, a nastavljamo s tretmanima sa zemlje i iz zraka. Grad je odvojio dodatna sredstva te se nadamo dobrom vremenu za najučinkovitije rezultate.“, kazao je Šota.