ugrožena posada

Kineski lovac umalo oborio australski helikopter, zasuo ga toplinskim mamcima

08.05.2024 u 10:23

Bionic
Reading

Australija je optužila Kinu zbog incidenta nad međunarodnim vodama Žutog mora, gdje je kineski borbeni zrakoplov ispalio toplinske mamce (engl. flares) na putanju australskog mornaričkog helikoptera, što je premijer Anthony Albanese nazvao 'potpuno neprihvatljivim'

Australski helikopter MH-60R Seahawk bio je u patroli, provodeći sankcije Ujedinjenih naroda protiv Sjeverne Koreje u vrijeme incidenta, priopćilo je Ministarstvo obrane u Canberri, dodajući da je taj potez doveo živote posade helikoptera u opasnost. 'Ovo je bio nesiguran manevar koji je predstavljao rizik za zrakoplov i osoblje', rekao je australski ministar obrane Richard Marles.

Kineski mlažnjak 'ispustio je baklje oko 300 metara ispred helikoptera Seahawk i oko 60 metara iznad njega', precizirao je Marles u intervjuu za CNN-ovu podružnicu Nine News. Incident se dogodio proteklog vikenda. Nema izvješća o šteti ili ozlijeđenima, ali toplinski mamci mogu dovesti do obaranja helikoptera ako oštete lopatice rotora ili ako se dospiju u njegove motore.

Ovo je posljednji u nizu vojnih incidenata sa sudjelovanjem kineske vojske na području međunarodnih voda i zračnog prostora, dok Canberra i Peking teže približavanju nakon nekoliko godina mučnih trgovinskih sporova i zategnutih odnosa.

Odgovor Pekinga

Kina je odbacila tvrdnju Australije da presretanje nije bilo sigurno.

MH-60R Seahawk ‘Romeo’ Hellfire missile firing Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Pod krinkom provedbe rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, australski ratni brodovi i zrakoplovi namjerno su se približili kineskom zračnom prostoru kako bi izazvali nevolje i provokaciju, ugrožavajući kinesku pomorsku i zračnu sigurnost', rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Jian novinarima na redovnom brifingu. 'Kao upozorenje, kineska vojska poduzela je potrebne mjere na mjestu događaja. Relevantne operacije su zakonite, usklađene, profesionalne i sigurne.'

U odvojenom priopćenju, kinesko Ministarstvo obrane reklo je da su australski helikopteri provodili 'blisko izviđanje' tijekom kineskih 'normalnih aktivnosti obuke'. Svoje postupke upozorenja ocijenilo je 'legitimnim, istovremeno optužujući Australiju za 'širenje lažnih vijesti'.

MH-60 Seahawk je dvomotorni helikopter s tročlanom posadom, prema australskoj mornarici. Ugroženi helikopter djelovao je s razarača HMAS Hobart u sklopu operacije Argos, doprinosa Canberre multinacionalnim naporima za provedbu sankcija UN-a protiv Sjeverne Koreje, navodi se u priopćenju australskog ministarstva obrane.

Albanese je kineske postupke nazvao 'potpuno neprihvatljivima' u televizijskom intervjuu u utorak. 'Oni su u međunarodnim vodama, međunarodnom zračnom prostoru i rade na tome da osiguraju provedbu sankcija koje je svijet uveo preko UN-a Sjevernoj Koreji, zbog njihova nepopustljivog i nepromišljenog ponašanja', rekao je premijer, dodajući da je Canberra vrlo jasno stavila do znanja Kini da je to bilo neprofesionalno i neprihvatljivo.

Ovaj incident bio je nalik onome između kineskog borbenog zrakoplova i kanadskog vojnog helikoptera iznad Južnog kineskog mora krajem listopada, kada su toplinski mamci također ispaljeni na putanji helikoptera.