spavaju u šatorima

I na sveučilištima u Španjolskoj spremaju se propalestinski prosvjedi

07.05.2024 u 14:50

Bionic
Reading

Studenti diljem Španjolske mogli bi idućih dana krenuti u prosvjede protiv "genocida koji Izrael provodi u Palestini" po uzoru na sveučilišta u SAD-u, Nizozemskoj i Belgiji, rekli su njihovi predstavnici španjolskim medijima

Na filozofskom fakultetu u Valenciji, primorskom gradu na jugozapadu zemlje, studenti već tjedan dana spavaju u šatorima i svakodnevno prosvjeduju.

"Tražimo od našeg sveučilišta da prekine sve veze s institucijama i kompanijama koje surađuju s Izraelom", rekla je 20-godišnja Esther Monge, studentica politologije i sociologije, za novine El Pais.

Trenutno se na brojnim sveučilištima odvijaju sastanci na kojima studenti i profesori glasaju o blokadama fakulteta.

"Vijeća studenata će idućih dana odlučiti o akcijama", izjavila je Maria Jose Lera, koordinatorica Palestiniuma, grupe solidarnosti s težnjama Palestinaca.

Lera, s doktoratom iz psihologije Sveučilišta u Sevilli, kaže da se trenutno održavaju sastanci na sveučilištima u Madridu, Zaragozi, Barceloni, Gironi, Granadi i drugim gradovima.

U ponedjeljak se više stotina studenata okupilo ispred Sveučilišta u Barceloni gdje su razvili svoje transparente.

"Želimo da naši fakulteti prekinu sve odnose s Izraelom i kompanijama koje posluju ondje", rekao je 24-godišnji Pablo Castilla, polaznik poslijediplomskog studija iz javnih politika.

U Madridu još uvijek nema prosvjednog kampiranja, ali ima prosvjeda. Na Sveučilištu Autonoma de Madrid je otkazano planirano predavanje o NATO-u pod pritiskom propalestinskih prosvjednika.

Drugo javno sveučilište Universidad Complutense de Madrid objavilo je deklaraciju pod nazivom "Uz Palestinu, protiv genocida u Gazi".

"Nakon sve goreg nasilja nad palestinskim narodom pozivamo profesore, istraživače i zaposlenike u administraciji da se usprotive kolektivnom kažnjavanju Palestinaca koje provodi Izrael", piše u deklaraciju koju je usvojila uprava fakulteta politologije i sociologije.

"Svjedočimo genocidu nad palestinskim narodom koji je nastavak višedesetljetnog sustavnog nasilja nad palestinskim narodom i njegovog prisilnog iseljavanja", stoji u deklaraciji objavljenoj na internetskoj stranici fakulteta.

Pokrajinom Madrid upravlja konzervativna Narodna stranka čiji su se najviši dužnosnici, uključujući regionalnu predsjednicu Isabel Ayuso, prije nekoliko mjeseci javno fotografirali s izraelskim zastavama u rukama, podržavajući vojnu operaciju Izraela u Pojasu Gaze, do koje je došlo nakon krvavog upada Hamasa u Izrael i ubojstvo 1200 ljudi pretežito civila te odvođenje 250 talaca. Izraelska vojska je tijekom sedam mjeseci rata s ciljem uništavanja Hamasa ubila 35.000 Palestinaca, većinom žena i djece, a 78.200 ih je ranila, podatak je zdravstvene službe u Pojasu Gaze.

Regionalna vlast Madrida u pokušaju sprečavanja prosvjeda na madridskim sveučilištima pozvala je dekane na sastanak kako bi "maknuli politiku iz učionica".

Španjolska sveučilišta imaju autonomiju, a policija nakon kraja diktature generala Francisca Franca ne ulazi na sveučilišta. Od 1975. joj je neslužbeno zabranjeno gušiti bilo kakve studentske prosvjede.

Oko 50 židovskih udruga koje djeluju "protiv antisemitizma u Španjolskoj" uputilo je rektorima sveučilišta pismo u kojem traže sprečavanje svih vrsta ponašanja koja potiču "antisemitizam" i "negiranje holokausta".