ratni zločini u gazi

Biden uhidbene naloge Haškog suda nazvao 'skandaloznim'

20.05.2024 u 20:14

Bionic
Reading

Zahtjev tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhidbenim nalozima za izraelske čelnike je "skandalozan", rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Joe Biden i dodao da između Izraela i Hamasa nema "nikakvog" znaka jednakosti

"I bit ću jasan: što god taj tužitelj insinuirao, između Izraela i Hamasa nema znaka jednakosti - baš nikakvog", rekao je Biden.

Američki državni tajnik Anthony Blinken priopćio je da SAD odbacuje zahtjev tužiteljstva ICC-a za uhidbene naloge za izraelske dužnosnike i vođe Hamasa. "Odbacujemo i tužiteljevo izjednačavanje Izraela s Hamasom", rekao je Blinken i istaknuo da bi odluka ICC-a o uhićenjima mogla ugroziti napore za uspostavu primirja, oslobađanje talaca i povećanje humanitarne pomoći Gazi. Oglasio se i američki ministar obrane Austin Lloyd koji je rekao da želi da Izrael izvodi preciznije udare kako bi se nanijelo manje šteti infrastrukturi Pojasa Gaze.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da odobre uhidbene naloge za tri Hamasova vođe i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda.

U obrazloženju zahtjeva za odobravanjem uhidbenih naloga Khan navodi da, na temelju dokaza koje je prikupio i analizirao njegov ured, postoje razumni temelji za vjerovanje da su Yahya Sinwar (vođa islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, poznatiji kao Deif - zapovjednik oružanog krila Hamasa tzv. brigada Al-Qassam i čelnik Hamasova politbiroa Ismail Haniyeh kazneno odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Izraela i Države Palestine od barem 7. listopada 2023., a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant od 8. listopada.