niz pitanja

Analitičar o postizbornim scenarijima: 'Jedan je iz sfere bordela'

07.05.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Politički analitičar Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije u N1 Studiju uživo sa Sandrom Križanec govorio je o postizbornim pregovorima. Najbliži sastavljanju nove saborske većine i Vlade su HDZ i Domovinski pokret (DP)

'Postoji niz pitanja. Prvo je prekomjerno verbalno granatiranje u kampanji. Takva količina sa strane HDZ-a i DP-a nije viđena, takve uvrede nisu viđene i sad se postavlja političko i etičko pitanje – je li politika samo tehnika osvajanja i održavanja vlasti ili mora imati neki etički minimum', naveo je Milardović za N1.

Milardović navodi da je ranije rekao da postoji nekoliko scenarija, pri čemu prvi podrazumijeva da je nemoguće sastaviti Vladu zbog ideološkog sukoba.

'Drugi koji dolazi iz sfere bordela – većina će biti složena, sve grube riječi, bombe koje smo čuli će biti zaboravljene i dolazimo u područje politike shvaćene kao borbe za vlast bez etičkog minimuma. Jedan dio birača je već prevaren i izdan i nikoga to ne zabrinjava. Dovest ćemo u pitanje članak 1 Ustava koji kaže da je Republika Hrvatska socijalna, demokratska, pravna država', kazao je.

  • +2
Konferencija Ivana Penave Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

'Nakon 12 godina vladavine, pitanje je što će ostati od demokracije. Ako imamo Ustav koji definira demokraciju koja podrazumijeva smjenjivost…', rekao je Milardović koji se pita je li 12 godina vladavine “demokracija, defektna demokracija, postdemokracija, simulirana demokracija”.

Ponovno se osvrnuo na moguću većinu koju bi činili HDZ i DP. 'Ovakva kompozicija ako ostane na dugi rok može se raspasti zbog bilo kojeg pitanja. DP je pokret, akcija, ali ima dvojnu strukturu, jedna slijedi svjetonazor, a druga je poslovna. Unutar same strukture je konfliktna linija.'

Milardović se pita što znači demokracija na papiru ako imamo 12 godina vladavine jedne stranke i navodi da to nije primjeren model za kvalitetu života. On predlaže model dva puta četiri – dva mandata po četiri godine.