DiMITRIJ KOROŠEV

Raspisana tjeralica za vođom ruskih hakera

09.05.2024 u 11:02

Bionic
Reading

Za ruskim hakerom Dimitrijem Koroševom, za kojeg američke i britanske obavještajne službe vjeruju da je bio vođa tima koji je stvorio iznimno opasan računalni virus za otmice (ransomware) pod imenom LockBit, raspisana je međunarodna tjeralica

Nagrada od čak 10 milijuna dolara ponuđena je za informacije o njemu i članovima njegove hackerske grupe, a Koroševa traže, osim američkih, i britanske i australske vlasti zbog serije napada ransomware virusom na računalne mreže kompanija, piše Guardian.

Korošev je također spomenut u priopćenju američkog State Departmenta, što naglašava važnost njegovog pronalaska i izručenja za Sjedinjene Američke Države.

Međutim, stručnjaci su već krajem prošle godine sugerirali da cijela grupa LockBit, uključujući i samog Koroševa, vjerojatno surađuje s ruskim službama GRU ili FSB, a možda čak i s SVR-om, s obzirom na to da su mnoge od žrtava ovog ransomwarea bili diplomati na Zapadu i u EU-u.

S obzirom na ove navode, malo je vjerojatno da će Kremlj pružiti bilo kakve informacije o Koroševu. Ipak, postoji mogućnost da bude izručen ako se pojavi u Poljskoj, Slovačkoj ili nekoj od zemalja Baltika.