europsko prvenstvo u nogometu

Europski velikani favoriti za osvajanje, nitko ne želi protiv Hrvatske

03.05.2024 u 15:13

Bionic
Reading

Ovogodišnje europsko prvenstvo u nogometu donosi nam 30 dana velikog spektakla. Reviji najboljih svjetskih asova i selekcija, dodatnu draž svakako daje dojam kako će utrka za titulu biti neizvjesnija i otvorenija nego ikada. Barem desetak sudionika izgleda sposobno otići do kraja i osvojiti pokal u velikom finalu, zakazanom 14. srpnja na Olimpijskom stadionu u Berlinu!

1. ENGLESKA

Engleska je, prema procjenama bookmakera, ali i po realnoj snazi igračkog rostera, blagi favorit 'number one'. Izbornik Gareth Southgate ima na raspolaganju moćnu selekciju, koja ima nevjerojatnu klasu, pogotovo u ofenzivnom dijelu kojeg predvode Bellingham, Kane, Foden, Saka i Grealish. Uz to, 'Gordi Albion' je silno željan iskupljenja, nakon što je 2021. godine kao domaćin stigao na korak do trofeja i izgubio finale nakon jedanaesteraca u završnom obračunu s Italijom. Svakako je bitan i podatak što Englezi imaju objektivno najjaču ligu na svijetu – Premiership, te su naviknuti igrati na top razini.

2. FRANCUSKA

Francuska definitivno po talentu i snazi ničim ne zaostaje za Englezima, dapače, mnogi će upravo 'Galske pijetlove' vidjeti kao prvog kandidata za naslov u Njemačkoj. Izbornik Didier Deschamps bi vjerojatno mogao složiti i dvije selekcije otprilike podjednake snage, ali naravno, zna se tko je udarni adut. Kylian Mbappé je najbolji svjetski napadač, a uz podršku Griezmanna i Girouda bit će glavna prijetnja svim suparnicima. Nakon što su u lutriji jedanaesteraca ostali bez naslova svjetskog prvaka protiv Argentine u Kataru, 'Les Blues' imaju sve adute da ovog puta naprave korak više.

3. NJEMAČKA

Njemačka je skupo platila smjenu generacija te je nakon osvojenog Mondiala 2014., pretrpjela niz neuspjeha, razočaranja, izgubila karizmu iz one čuvene izreke Garyja Linekera: 'Nogomet je sport kojeg igraju svi, a pobjeđuju Nijemci'. Ipak, u posljednjem ciklusu izbornik Julian Nagelsmann uspio je stvoriti jaki 'kostur', imena kao Rudiger, Kimmich, Gündogan, Havertz su jamstvo kvalitete. Nedostaje strijelac kalibra kakvog imaju svi njihovi glavni rivali ali Nicklas Füllkrug iz Dortmunda se s 10 pogodaka u 15 nastupa nametnuo kao dobro rješenje. Uz to, naravno, jak vjetar u leđa Nijemci će imati s tribina i pokušati iskoristiti ulogu domaćina prvenstva.

4. ŠPANJOLSKA

Španjolska je također prošla loše razdoblje nakon onog fantastičnog hat-tricka od 2008. do 2012. godine kad je osvojila dva europska i svjetski naslov, ali se polako vratila na vrh. Luis de la Fuente, nekadašnji izbornik U21 'Furija' je na tom znanju izgradio novu selekciju prepunu mladih bisera. Od Pedrija do Yamala, Španjolska je ispunjena novim majstorima, kojima doduše nedostaje ponešto iskustva, ali tu su Rodri i Morata da podignu prosjek.

5. PORTUGAL

Portugal, naravno, nije samo Ronaldo, pogotovo jer je najveći ipak već prošao zenit svoje karijere. Ali, ekipa koja ima dvojac iz mančesterskih klubova, Bernarda Silvu i Bruna Fernandeza na čelu skupine sjajnih igrača i pragmatičnog Roberta Martineza na izborničkoj klupi svakako može – sve.

6. ITALIJA

Italija je, prije svega, branitelj naslova osvojenog prije 3 godine u Londonu, uz to, simbolično se vraća na poprište svog epskog uspjeha, kad je upravo u Berlinu osvojila naslov svjetskog prvaka 2006. godine. Istina, nemaju više velikane kao Baggio, Del Piero i Totti, ali je Luciano Spalletti uspio stvoriti novu jaku selekciju i vjeruje da može ponoviti uspjeh svog prethodnika Roberta Mancinija.

Iza svih ovih velikana, kojima možemo dodati Belgiju s de Bruyneom i Lukakuom te uvijek atraktivne Nizozemce, ipak vidimo i potencijalnog autsajdera iz sjene, tzv. 'Dark Horsea' koji ponovo može iznenaditi, a to je naravno – naša Hrvatska.

Nakon svjetskog srebra i bronce, Zlatko Dalić ima razloga za optimizam, pogotovo dok je na kapetanskom 'mostu' naš najveći velemajstor svih vremena Luka Modrić, koji i s 39 ljeta u životnom kalendaru još uvijek blista kao u najboljim danima karijere! 'Vatreni' su, dokazano, spremni igrati kao prvaci i pomrsiti račun svim spomenutim favoritima, kojima uoči prvenstva u Njemačkoj možemo reći samo četiri riječi: Vidimo se na terenu!

Ako želiš navijati kao prvak, zaigraj sa PSK i odvedi ekipu u Njemačku. Tri sretnika imaju priliku osvojiti navijačko putovanje u Njemačku za sebe i još 3 prijatelja, ali i druge izvrsne nagrade. Više o pravilima igre i samoj prijavi pogledaj ovdje.