ukrajinska senzacija

Prošlo je 20 godina od Ruslanine pobjede na Euroviziji: Evo gdje je danas

07.05.2024 u 06:00

Bionic
Reading

Tko se ne bi sjetio Ruslane i pjesme 'Wild Dances'? Prije dvadeset godina Ukrajina je prvi put pobijedila na najvećem europskom glazbenom natjecanju, a Ruslana je i dalje jedan od glavnih simbola Eurovizije

Pjesma 'Wild Dances' postala je sinonimom za Euroviziju u ovom stoljeću, a pjevačica Ruslana i danas je jedna od najzapamćenijih pobjednica, ali i natjecateljica svih vremena. Energičan nastup s plesačima i vatrom, etno ratnički kostimi, zarazan ritam i borbeni duh učinili su ukrajinsku pobjedničku pjesmu takvom da se svima urezala u pamćenje, a tko bi rekao da je od tog povijesnog nastupa prošlo već 20 godina!

Pobjeda u Istanbulu tada 31-godišnje Ukrajinke dovela je Euroviziju prvi put u Ukrajinu, a uspjeh Ruslane još se uvijek slavi u eurovizijskim krugovima. Pjesma 'Wild Dances', osim kao prva ukrajinska pobjeda, ističe se kao prva pobjednička pjesma koja je otpjevana na dva jezika - ukrajinskom i engleskom.

Godine 2022. The Independent proglasio ju je 55. najboljom pjesmom koja je pobijedila na Eurosongu svih vremena, a 2023. The Guardian ju je uvrstio na 13. mjesto najbolje pobjednice Eurosonga.

Pjesmu izvodi i danas, a mnoge će iznenaditi to da čak i 20 godina poslije stane u kostim nalik onome kakav je nosila ratnica Xena!

'Bez obzira koliko je težak put, moja zemlja uvijek pobjeđuje... I ostaje isto: jedini na svijetu... Jer čuvamo tajnu snage u našoj krvi... u ritmu planina... na jeziku srca... Ukrajina!', napisala je uz fotografiju.

Popularnost u rodnoj Ukrajini i dalje joj je velika, a nakon Eurovizije posvetila se i politici.

'To što će se ovogodišnja Eurovizija održati u Švedskoj prilično je simbolično. Kao što je simbolična pjesma s kojom je prije 50 godina pobijedila ABBA. 'Waterloo' je pjesma posvećena pobjedi. Ovu pjesmu sam izvodila mnogo puta, uključujući Englesku nacionalnu operu prošle godine', napisala je na Instagramu otkrivši da glazbu često povezuje s politikom, posebice s tragedijama koje se događaju u Ukrajini.

Još je 2004. i 2005. aktivno podržavala Narančastu revoluciju te se glazbom borila protiv trgovine ljudima, 2006.-2007. bila je zastupnica u ukrajinskom parlamentu, a sada se njezin glas čuje i do Amerike. Nedavno je posjetila američkog predsjednika Joea Bidena te s njime razgovarala o pomoći Ukrajini, a svojim nastupima često prikuplja sredstva za vojsku.

Sa suprugom Oleksandrom Ksenofontovim vodi tvrtku LuxenBourg Studio, koja se bavi snimanjem radijske i filmske glazbe, a zajedno su surađivali i na pobjedničkoj pjesmi 'Wild Dances'.

  • +2
Ruslana Izvor: Profimedia / Autor: MUSTAFA OZER / AFP / Profimedia