Željko Banić Bane

Frontmen benda Songkillers: 'Suradnju iz snova imao sam s Dinom Dvornikom'

11.05.2024 u 07:44

Bionic
Reading

Jedan od kultnih zagrebačkih bendova prošle godine je obilježio 30 godina postojanja i to na najbolji mogući način - koncertom u Tvornici kulture, za koji se tražila ulaznica više. Sada na istom mjestu Songkillersi najavljuju da će svojoj publici prirediti novi tulum za pamćenje 11. svibnja. Tim povodom za tportal smo popričali sa Željkom Banićem Banetom, frontmenom grupe

Songkillers su nastali 1993. godine kao bend sačinjen od ponajboljih zagrebačkih glazbenika, majstora groovea. Uz hvaljenih pet studijskih albuma i hit singlove zaraznih melodija koji se i danas rado slušaju, nanizali su mnoge nezaboravne koncerte. Mogu se pohvaliti i brojnim duetima s mnogim zvijezdama domaće scene (Dino Dvornik, Mirza, Nered&Stoka, Baby Dooks, Bizzo, Bare, Nikola Marjanović...). Danas su sinonim za solistički rad koji autorski, glazbeno i vokalno potpisuje Željko Banić Bane.

Uskoro ponovno nastupate u Tvornici kulture (a bliži se i ovogodišnji 11. svibnja), u kojoj ste prošle godine velikim koncertom proslavili 30 godina karijere, a nedavno je i objavljen live album s tog nastupa. Po čemu ćete pamtiti prošlogodišnji koncert?

Pamtit ću ga po rasprodanoj Tvornici, divnim ljudima i ludoj atmosferi. Bilo je nadrealno dobro, jedva čekamo reprizu i jako mi je drago da je upravo ovaj koncert zabilježen kao live album pa možemo u njemu uživati opet i opet i opet…

U zadnje vrijeme surađujete s mladim producentom Filipom Majdakom, a on je producirao vaš posljednji singl 'Lupilo me gadno'. Kako izgleda vaš kreativni odnos? Što najviše volite kod Filipa i suradnje s njim?

Filip je talentirani mladi producent, izuzetno muzikalan i odlično se slažemo u studiju. On je i koautor glazbe u 'Lupilo me gadno'. Kod Filipa volim to što je brz, odlično čuje, a i volimo sličan humor. Svaki put se dobro zabavimo, što je važno kada se radi glazba.

Izvor: Društvene mreže

Tko su vaši glazbeni uzori? Što najviše volite slušati kada se opuštate?

Da budem iskren, nikad nisam imao neke posebne uzore. Prije bih rekao da sam od svakog skupio po nešto. Postoji toliko kvalitetnih glazbenika i glazbenih žanrova koje volim i sve se to negdje 'oribalo' na meni. Opuštam se slušajući tišinu ili igrajući nešto na XBOX-u.

Pratite li domaću glazbenu scenu? Postoje li neke mlade nade koje su vas se posebno dojmile?

Zapravo sam cijelog života uglavnom slušao stranu glazbu jer mi je uvijek bila bliskija od domaće, uz iznimku recimo Dina Dvornika i još nekolicine. Kada uhvatim vremena, bacit ću uši na mlade izvođače o kojima se ovih dana puno priča.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Koja bi bila vaša glazbena suradnja iz snova i zašto?

Svoju suradnju iz snova, da je tako nazovem, odradio sam s Dinom Dvornikom, jednim od najmuzikalnijih i najtalentiranijih likova s ovih prostora i zbog toga sam beskrajno sretan i zahvalan.

Poznato je da ste vi i Dino Dvornik bili dugogodišnji prijatelji - kako je to prijateljstvo nastalo? Imate li neku dragu zajedničku uspomenu koju biste podijelili s našim čitateljima?

Prijateljstvo je nastalo iz obostrane ljubavi prema glazbi. Jedan sam od rijetkih koji su imali čast napisati pjesmu za Dina. Osobno, pjesma 'Nadahnuće' jedan je od mojih najboljih glazbenih i tekstualnih uradaka. Nije bio problem napraviti je kad imaš takvo glazbeno nadahnuće pored sebe. Inače, upoznali smo se u kultnom zagrebačkom klubu Saloon, gdje smo nastupali početkom 90-ih. Kako je često znao dolaziti na naše nastupe, tako sam se jedne večeri okuražio i prišao mu. Sjeli smo na piće i ja sam mu, bez puno oklijevanja, rekao da ćemo mi najbolje izvoditi njegovu glazbu. Sve ostalo je povijest.

Songkillersi u svojem katalogu imaju velik broj hitova kao što su 'Sreća', 'Ni'ko kao ti', 'Tako volim što te znam'... Koju svoju pjesmu vi najviše volite izvoditi i zašto?

Uvijek mi je najdraže izvoditi one pjesme koje publika pjeva s nama od početka do kraja. Te tri navedene definitivno spadaju u taj krug. Na svakom nastupu uz pomoć publike dobivaju novi život. Mislim da ih se nikada neću zasititi.

Koji su planovi Songkillersa u bližoj budućnosti? Može li vaša publika očekivati novu glazbu? Možda album?

Plan je što prije završiti novi singl jer kasnim s njim zbog nekih osobnih problema koji nemaju veze s glazbom, ali ovaj tjedan bi trebao biti gotov i možda ga izvedemo na koncertu. Makar, više bih volio da prvo zaživi u eteru jer nekako je ljepši osjećaj kad ga publika prepozna uživo. Što se albuma tiče, nisam više takav radoholik kakav sam znao biti prije 20-ak godina, no nikad se ne zna. Stay tuned!

Za kraj, podijelite sa svojim obožavateljima što mogu očekivati u Tvornici na velikom koncertu 11. svibnja.

Ono čemu se osobno najviše veselim, a i što će sigurno ljudima biti privlačno, gostovanje je Nikole Marjanovića, s kojim sam imao nekoliko uspješnih dueta. Dugo nismo nastupali zajedno i vjerujem da će taj dio koncerta biti špica. Naravno, jedva čekam vidjeti našu dragu publiku i s njima podijeliti još jednu magičnu glazbenu večer. Dođite svi, Songkillersi vas čekaju u Tvornici!