26.03.2013 15:58

Čokoladno musasta torta

... za koju ste žicali recept - kao i ja! I dobila sam ga :). I evo vam ga sad. Torta je stvarno čudesna i kremasta i baš zove na - još. Zna Nikola ;)

Foto: Foto: Sanjin Kaštelan/

coko

Foto: Sanjin Kaštelan
Recepat je u nastafku (Nikola nakuc'o):

za jednu tortu

kora:

1,5 šalica zgnječenih digestive keksa (ili nekih sličnih, možete ispeći i svoje!)
1 žličica cimeta u prahu
šaka 'zgnječenih oraha/lješnjaka (ili oboje, ili nešto slično)
75 g rastopljenog maslaca


mousse:

330 g čokolade (tamne, ne ispod 45%)
2 bjelanjka
40 g šećera
500 g slatkog vrhnja
1 žličica agar-agara
1 žlica Monin sirupa od breskve


Recept odgovara kalupu za torte promjera 22 cm i visine 6 cm, ali ga se uz pomoć formula za oplošje i volumen valjka lako može strpati u veće kalupe :).

Foto: Sanjin Kaštelan
Hruskava kora i kremast' sadržaj ... čokoladnocimetasti. Ajmemeni!

Kalup obložiti papirom za pečenje te dobro pomiješati sve sastojke za koru. Zatim tu smjesu prebaciti u kalup i njome ga obložiti, najjednostavnije prstima. Koru zapeći u pećnici cca 15 minuta na 200°C (dok kora lagano ne porumeni i dok ne osjetite miris cimeta i tostiranih oraha).
Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.


Za mousse rastopiti čokoladu na pari, agar agar skuhati u malo vode (cca 3, 4 žlice), istući bjelanjke s prstohvatom soli, od šećera i malo vode napraviti sirup koji zagrijete na cca 80°C i njime blanširate bjelanjke lijevajući ga u njih u tankom mlazu uz neprestano miksanje, te nastaviti miksati dok ne padnu na cca 35°C, 40°C. Istući vrhnje (najbolje ručno, pjenjačom).

Mousse spojiti tako da najprije sirup od breskve i agar agar brzo umiješate u rastopljenu čokoladu, zatim u nju, također, brzo umiješate 1/3 vrhnja (ovaj brzo dio je vrlo važan, jer voda u dodiru s rastopljenom čokoladom odmah stvara grudice, a vrhnje bi trebalo stabilizirati smjesu).

Tu smjesu ubacite u preostalo vrhnje i preklapajući pjenasto umiješate s bjelanjcima pazeći da ne istisnete zrak iz pjene.
Mousse prebacite u koru, zagladite i ostavite hladiti dok se ne stegne.

Foto: Sanjin Kaštelan
Poslužiti uz kakav kiselkasti džem; marelica, višnja ili kombinacija divlje trešnje i višnje ...


I jedna stara sexy stvar za sexy čokomusastu tortu ;)


Zanimat će vas još...

20.03.2013 13:28

Kad Nikola kuha ...

21.01.2013 11:37

Puding od banane i čokolade

28.12.2012 11:30

Vruća čoksa za kraj

30.11.2012 13:27

Meringue Mémoire


Playlista