Crni riži

Crni riži

21.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

... al' bez biži! Ilitiga - crni rižoto od sipe i jope' by Danijela Milić! Od one silne ribetine iz prethodnog posta došlo mi da nešto riblje i prigriznem ;)

Ovo je nažalost zadnji Danijelin receptić - za sada ;). Pa kaže ...


Tajne su dvije (ozbiljna kuharica s pregačom na Vitamix - op. a. Tvrtko još jedan od razloga da ga ostaviš na Tavanu!)



Dovoljno dugo (45 minuta) dinstati sipe da omekšaju i uzeti najkvalitetniju rižu. Grešna sam - priznajem pa upotrebljavam paraboiled rižu dugog zrna, iako bih za rižoto trebala koristiti rižu okruglog zrna.

A što mogu kad volim da mi je cijelo zrno riže podjednako skuhano, bez raskuhanog ruba i tvrde sredine!

Nadalje, valja uzeti sasvim svježe sipe, jer ako nisu svježe mogu imati ružan miris. 
Nije jednostavno razlikovati sasvim svježu sipu od one stare nekoliko dana ili čak odleđene. Najbolje joj je (po)gledati u oči koje moraju biti sasvim bistre!

Koža ponekad može biti uništena iako je sipa svježa, što se događa ako je izmilila iz koče. 
Kad se sipa čisti, potrebno je oprezno izvaditi vrećicu s crnilom u malu čašu.

Na maslinovom ulju valja prodinstati češnjak, luk (može i kombinaciju mladog luka i poriluka, volim kad se u jelo doda povrće!) i dodati sipu narezanu na kockice.

Sipa se prethodno treba malo zapeći da dobije boju, potom podliti bijelim vinom, poklopiti i ostaviti na laganoj vatri.

Nakon 45 minuta dodati rižu i podliti je vodom (ili ribljim temeljcem). Posoliti. 
Kad je riža kuhana ubaciti nasjeckani peršin, začiniti po želji
(papar, svježi ružmarin) i crnilo koje se rastopi u malo vode. 


Alora - rižoto je jestiv!


I samo da znate da se prema nekim talijanskim principima na jela s morskim plodovima ne stavlja parmezan, jer je to uvreda kuharu odnosno znak/gesta da mu jelo smrdi! Mi nismo stavljali pa nam je došla maca na vratanca ;)