18.09.2012 11:38

Tranzicijska pita

... u tranzicijskoj zemlji i tranzicijskim vremenima! Krenimo hrabro iz ljeta u jesen, uz jabuke (jesen) i rabarbaru (ostatak ljeta) ijuju!

Foto: Foto: Jelena Iva Nikolić/

P1150416

Foto: Jelena Iva Nikolić
Plac je prepun sočnih, raznovrsnih, prefinih jabuka i ostataka - rabarbare! Tranzicijska pita nastala je u jednom suludom trenu jučerašnjeg poslijepodneva
kad me prebacilo na slatko pa sam je umijesila bez recepta. Onako, iz glave.

Foto: Jelena Iva Nikolić
Potrebno je narezati jabuke i rabarbaru, začiniti ih sokom limete, rakijom od smokava, žlicom muscovado šećera i šumskoga meda. Nakon toga voćke pustite da se toćaju

Foto: Jelena Iva Nikolić
U međuvremenu umijesite tijesto od pirovog brašna, ostatka mljevenih oraha i lješnjaka, pa s malo cimeta i čepom ekstrakta vanilije (al' kupovnog, ne domaćeg - on je tek krenuo s odležavanjem)

Foto: Jelena Iva Nikolić
Tijesto se zapeče, pa se izvadi, premaže pekmezom od marelica i onda nastupa najljepši dio - prokuhavanje voća!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Prokuhavate voće i cijela kuhinja miriši na jabuke i med. Kad se voćke lagano raskuhaju prelijete ih preko tijesta, zajedno sa sokom koji se malo ugustio i vratite
u pećnicu ...


za 1 srednje veliku pitu

2 nasjeckane jabuke
šalica nasjeckane rabarbare
sok 1 limete
žlica meda
žlica muscovado šećera
čep rakije smokvače


za tijesto

150 g pirovog brašna
100 g bijelog brašna
2 žlice muscovado šećera
1/2 šalice mljevenih oraha/lješnjaka
čep esencije vanilije
prstohvat cimeta


Zagrijte pećnicu na 200 C.

Učinite s voćem sve što sam vam gore opisala i pustite da se toća.
Zamijesite tijesto, pobrašnite kalup i onda ga obložite tijestom. Stavite u pećnicu
na 15 minuta. Izvadite tijesto premažite ga pekmezom od marelica.

Natoćano voće prokuhajte i prelijte preko tijesta. Strpajte sve zajedno u pećnicu i pecite 20 minuta na opciji i gore/i dolje. Onda uključite opciju zapeci odozgora i pustite 5 do 10 minuta da se to i dogodi. Pazite da vam pita ne izgori!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi. Servirajte odmah uz hladan čaj od limuna i đumbira. Mljackajte i uzmite najbolje od ljeta i jeseni ;)


Zanimat će vas još...

27.12.2012 13:20

Postbožićni lijek

13.12.2012 12:09

Jabukovača s rumom

07.11.2012 13:21

Heljdine kore


Playlista