Najjednostavniji gazpacho

Najjednostavniji gazpacho

23.08.2012 u 10:33

Bionic
Reading

... ilitiga hladna juha od rajčica, crvenog luka, paprike i krastavaca. Ovaj čak nije izmiksan u blenderu. Jedini egzotični, originalno andaluzijski dodatak su kuhana jaja!

I ovo je zadnji recept gđe. Vollenweider, u čijem je duhu prošao cijeli tjedan :). Postoji bezbroj recepata za gazpacho, španjolsku poslasticu, ali ovaj je najjednostavniji mogući i oslanja se na sezonske namirnice koje su trenutno najsvježije i najukusnije.

I što je najvažnije, ova hladna juha će vas okrijepiti i nahraniti u ovim turbovrućim, kasnoljetnim danima. Zato nožić u ruke i sjeckajte namirnice na najsitnije! I molim lijepo prstiće držati podalje od blendera ;).

za 4 osobe

4 srednje velike rajčice
2 velika krastavca
2 glavice crvenog luka
3 srednje velike paprike
žlica šećera
sol
papar
maslinovo ulje
malo aceto balsamica
šalica vode
nasjeckani svježi začini poput origana, peršina ili bosiljka (po želji)

Povrće očistite/ogulite i nasjeckajte na najsitnije komade. Pazite da vam se pritom po radnoj površini/daščici ne iscijedi sav sok od rajčica, jer vam treba za konzistenciju juhe. Na kraju sve zalijte šalicom vode.

Začinite povrće šećerom, soli, svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i par kapi aceto balsamica. Pustite da odstoji u hladnjaku kako bi se sastojci povezali i u međuvremenu skuhajte jaja. Moraju biti tvrdo kuhana kako se ne bi izlila u juhu.


Servirajte hladno s kuhanim jajima i prepečenim kruhom. Španjolci/Andaluzijci gazpacho vole jesti uz prepečeni krumpir koji nalikuje na čips s malo maslinovog ulja, soli, papra i ružmarina

Ako vam se ne da prtjati s krumpirima prepecite ostatke staroga kruha i poškropite ga maslinovim uljem i češnjakom.