27.07.2012 12:43

Šnenokleeee

... po bakinom, susjedinom, tetinom, strininom receptu. Staara dobra slastica koja se u Zagrebu zove šnenokle a u Dalmaciji paradižot. Super za ljeto naročito ako je začinite bobičastim voćem, grožđem, marelicama ili breskvama

Foto: Foto: Jelena Iva Nikolić/

P1140583

Foto: Jelena Iva Nikolić
... a i male kruške nisu loše, kao ni tamna čokolada ... ok - dosta!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Baka Đurđica ih baš nije cijenila kao slasticu, ali bi ih, meni za ljubav ipak povremeno napravila

Foto: Jelena Iva Nikolić
Jaja su bila domaća s placa, od kumice Jagice kao i mlijeko pa su imale oookusaaa i mirisaa za pomazat cijelu staklenu zdjelu!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Mlijeko je kuhala s mahunom vanilije i sve je zapravo bilo skroz bejzik!

I tako je i ostalo. Nisam ništa mijenjala u receptu i moram priznati da su mi ovo prve šnenokle kojih sam se bojala ko vraga ...

Foto: Jelena Iva Nikolić
... jer mi ne ide baš s bjelanjcima koje treba dobro istuć' e da bi se pretvorili u snijeg. A ja za tu radnju nemam živaca ni mota!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Uvijek mi ispadnu prepjenasti kao i sada i zato po šnenoklama ne plutaju oblačići nego neke neke čudne pojave nalik na čips od jastoga koji se jede kao predjelo po kineskim restoranima diljem Lijepe Naše

za staklenu zdjelu šnenokla


6 jaja
1 l + 1 dcl mlijeka
7 žlica šećera
mahuna vanilije
malo esence vanilije
1 žlica brašna


Mlijeko stavite u veliki lonac na laganu vatru zajedno s mahunom vanilije.
Pustite da lagano zakipi pa dodajte po žlicu prethodno istučenih bjelanjaka.
Pazite da se između njih stvori razmak jer će se kuhanjem napuhnuti i stvoriti jastučiće.
Pustite svakog po par sekundi s jedne, pa s druge strane i vadite ih jednog po jednog u staklenu zdjelu.

Foto: Jelena Iva Nikolić
Kad završite s bjelanjcima umutite žutanjke sa šećerom, esencijom vanilije i žlicom brašna i izlijte u mlijeko. Zajedno s preostalim mlijekom (onaj 1 dcl)

Foto: Jelena Iva Nikolić
Miješajte lagano dok se sve ne pretvori u polupuding

Foto: Jelena Iva Nikolić
Elem, ako vam nedostaje inspiracije i sastojaka za neki komplicirani desert zamutite jednostavne i slasne šnenokle, ohladite ih i papajte s bobičastim i inim voćem!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Dobro ih ohladite prije serviranja!

Foto: Jelena Iva Nikolić
I navaliteeee!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Možete ih čak s nekim i podijeliti. Ako ste dobri i plemeniti ;)




Zanimat će vas još...

02.04.2013 13:12

Bio jednom ... Uskrs

18.09.2012 11:38

Tranzicijska pita

31.08.2012 11:02

Salata s vinogradarkama

30.08.2012 12:58

Debeljuškaste bundevčinke


Playlista