Ljetna, brzinska granola

Ljetna, brzinska granola

17.07.2012 u 13:11

Bionic
Reading

... za zdravo, sočno i krmeljavo ljetno doručkovanje na terasi ili uz more. I opet se ne morate koristiti pećnicom i dodatnim grijanjem na blagih +35 C

Pećnicu zamjenjuje tava, hruskavost nadomještaju preprženi lješnjaci, kremastost daju pire od jabuke i borovnice u kombinaciji s čvrstim, gustim jogurtom.


Istim se receptom možete poslužiti i kao zamjenom za desert nakon kakve lagane večerice ili ručka

To je točno ono što ću danas učiniti kad nam se na ljetnoj terasi pridruži teta Maja. Jedna od važnijih i voljenijih osoba u mojem malom životu :).


Za Maju uvijek samo najbolje!


Jer ona to zaslužuje :)!

Divno je odrastati uz nekoga tko je stalna inspiracija i jedan od rijetkih pozitivnih uzora. Hvala Maji, ljetnoj granoli, borovnicama, malim, ljetnim jabukama i svemu što me ovdjeisada okružuje.


A to su borovnice, sunce, zrikavci, miris mora/okus ljeta i poznato rapsko smilje ...

Vidi se da sam na godišnjem ;). Još samo da mi wi-fi radi kako spada pa ne bih kasnila s postovima.

za doručak na plaži, za dvoje

za granolu

šalica rižinih pahuljica
šalica zobenih pahuljica
1/2 šalice mljevenih lanenih sjemenki
2 žlice agavinog sirupa
šaka preprženih lješnjaka
sok jedne limete
1/2 štapića vanilije
zrno, dva kardamona

za pire

šalica borovnica
1 srednje velika ljetna jabuka, oguljena i nasjeckana
2 žlice agavinog sirupa
sok 1/2 limuna

2 čvrsta, gusta jogurta

U tavu stavite sve navedene pahuljice (plus one koje imate kod kuće). Promiješajte ih kuhačom prvo na suho.


Onda im dodajte agavin sirup, kardamon, vaniliju i limetin sok


Miješajte na laganoj vatri stalno e da vam se žitarice ne bi zalijepile za tavu ili nedajbože zagorile

Kad vam se učini da su se malo povezale i prepekle, skinite ih s vatre i dodajte im prepržene i grubo samljevene lješnjake. Stavite sa strane da se granola ohladi.


Ogulite, nasjeckajte i polimunite ljetnu jabuku


U poseban lončić ubacite nasjeckanu jabuku i borovnice

Promiješajte ih i pričekajte da na laganoj vatri krenu cvrljiti. Dodajte im agavin sirup, malo limunovog soka i 1/2 mahune vanilije.


Miješajte dok se ne pretvore u polu pire


Skinite s vatre i obradite štapnim mikserom do stanja pirea

Pustite da se malo ohladi.

U mojoj ljetnoj kući ima dosta praznih staklenki koje su zgodne za serviranje kao i za transportiranje (do plaže) ovog slasnog doručka/obroka/deserta.


U njima se vide slojevi!

U staklenku dakle prvo stavite pire od borovnica i jabuke, pa na njega granolu i na kraju čvrsti jogurt. I ponovite sve tim redosljedom do isteka zaliha.


Servirajte odmah i zalijte bijelom kavom ili hladnim čajem


Mmmm .... čak vam ni prljavo suđe neće umanjiti užitak