Svježi bakalar s anisom, krumpirima i batatom

Svježi bakalar s anisom, krumpirima i batatom

20.12.2011 u 17:28

Bionic
Reading

Bakalar je must have Badnjaka! I to, tradicionalno, sušen pa napravljen na bijelo ili jušnato s krumpirima, na žlicu ili biste ove godine ipak nešto drugačije?

U ovome receptu sudjeluje svježi bakalar i kao takav je podoban za malodrugačiji Badnjak. Recept mi je nesebično primopredala prijateljicaNataša još prošloga Božića pa sam ga odlučila iskoristiti - sada.

 


Zgodno je što uključuje tipično božićni začinski element, a to je zvjezdasti anis i kao takav još i izgleda svečano!

U recept sam dodala bijeli batat uz krumpire tako da su se okusi savršeno nadopunili i stvorili jelo koje možete konzumirati tijekom cijele zime, odnosno dok god ima svježega bakalara na tržnicama.

za dvije osobe

2 fileta svježeg bakalara
2 velika krumpira
1 veliki batat
2, 3 režnja češnjaka
par komada zvjezdastog anisa
krupna sol
maslinovo ulje
bijelo vino

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Isperite filete bakalara i stavite ih sa strane. Ogulite krumpire i batat i narežite ih na ploške. U vatrostalnu posudu slažite ploške krumpira i batata dok ne prekrijete dno pa na njih polegnite jedan ili oba fileta bakalara (ovisno o veličini posude).


Prekrijte ih još jednim redom ploški krumpira i batata, nasjeckanim češnjakom i anisom


Sve zajedno posolite i prelijte maslinovim uljem te položite u pećnicu

Pecite dok se ne zažute rubovi krumpira i batata, izvadite jelo iz pećnice i prelijte bijelim vinom. Nakon toga pecite još 10, 15 minuta.


Kad je bakalar pečen, zajedno s krumpirima, izvadite ga iz pećnice, servirajte ukrašenog zvjezdastim anisom i poslužite uz čašu ohlađenog bijelog vina


U slast i ...


... sretan vam Badnjak!