Jestivi pokloni, primjerak - prvi!

Jestivi pokloni, primjerak - prvi!

09.12.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Možete, ali i ne morate ispeći tonu kolačića kako biste ih onda poklanjali svojim bližnjima. Ima jednostavnijih i originalnijih jestivih poklona poput lemon curda/namaza od limuna! Potrebno je nabaviti dovoljno staklenih teglica dobre, domaće limune i svježa, domaća jaja za ovaj gurmanski poklon No 1!

Ako imate prijateljicu, prijatelja, ili ste rodom, iz Dalmacije, naručite dostavu kašete domaćih limuna! Osobno imam tu sreću da mi prijatelji svako malo doniraju iste pa s njima radim čuda. Stoga, hvala Ti Vedrana na ovim limunima s Hvara! ;)


Tako sam ih ove godine odlučila iskoristiti za spravljanje jestivih poklona odnosno lemon curda


Cijela kuhinja je zamirisala kad sam ih prerezala. Diivni su i zimski i božićni i zdravi! Nadasve.

Lemon curd odnosno namaz od limuna je britanska poslastica koja se koristi za punjenje kolačića, pita, pitica, umjesto šlaga uz neke torte i kolače, a može se i mazati na kruh ili kuglof!

Ima intenzivan, limunast, osvježavajući, a kremasti okus! Mljac! Naročito ako se spravlja od domaćih limuna. Ako ga ovoga Božića odlučite nekome staviti pod bor imajte na umu da mu je rok trajanja tjedan dana

I ako sakupljate staklene teglice i zbog toga ste, pospremajući kuhinju, umalo dobili slom živaca, jer ih više nemate gdje skladištiti - ne očajavajte.

 


Uredno ih sve iskoristite za
lemon curd i aranžirajte u božićnom stilu ;).
Reduce, reuse, recycle! Dobro, ako vam je nelagodno zbog svima poznate ambalaže dodatno je zamaskirajte bojanjem čepa u bijelo i ispisivanjem Namaz od limuna ili Lemon curd ili Sretan Božić! 


za jednu teglicu

4 žutanjka
150 g šećera u prahu
100 ml cijeđenog limunovog soka
70 g maslaca narezanog na kockice

U posudi istucite žutanjke i šećer dok se ne pretvore u pjenicu.
U posudu s debelim dnom, na laganu vatru, smjestite maslac, limunov sok i kremu žutanjaka i šećera. Miješajte uporno i stalno dok smjesa ne počne lagano kipjeti. U tom trenutku je skinite s vatre i pretočite u staklenku.

Zatvorite staklenku i pustite da se ohladi. Nakon toga je smjestite u hladnjak i čuvajte tamo do trenutka pakiranja/aranžiranja.


Namazom od limuna premažite kolačiće/kekse koje ste i ako ste ih ipak ispekli pa priložite uz glavni poklon


Još kad se sve posipa šećerom u prahu, mmmmm divotee!


Kolačići od bijelog, slatkog tijesta mogu se zamijeniti kolačićima od istog takvog tijesta samo s kakaom. I to gorkim! Pa imate kolačiće od kakaa punjene lemon curdom i posipane šećerom u prahu - spoj slatko, kiselo, gorkast. Bogatstvo okusa!


Lemon curd u svečanom, blagdanskom izdanju ;)

Recept za lemon curd je od tete Stephanie Alexander: The Cook`s Companion