KREATIVNI RECEPTI

Provjerite koje su sve blagodati blitve

11.08.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Poznato je da se blitva najviše jede u priobalnom području, no i kontinentalci rado uživaju u brojnim ljekovitim svojstvima ovog povrća. Zašto?

Mnogima omiljeno povrće - blitva - niskokalorična je i vrijedna namirnica. U jednoj šalici skuhane i iscijeđene blitve (25 dag) ima 32 mg C vitamina, 102 mg kalcija, 3,9 mg željeza, 150 mg magnezija i samo 35 kalorija! Blitva jača koncentraciju i imunitet, pomaže kod probavnih smetnji i dobar je izbor za zdravlje kostiju i zuba. Osim toga, blitva obiluje luteinom i zeaksantinom te štiti oči od procesa starenja.

Zeleni dio blitve možete pripremati kao svako lišće, a bijeli kao šparoge. Najčešće se cijelo lišće kuha, ocijedi, prelije maslinovim uljem te začini nasjeckanim češnjakom. Taj tradicionalni način pripreme je najzdraviji, jer se ulje ne zagrijava pa ne gubi na kakvoći, a češnjak je zdrav i dobrodošao za zaštitu od prehlada.

No iako se blitva najčešće servira uz kuhane krumpire i ribu, to ne znači da je jedino tako morate jesti.

Savitci od blitve s mljevenim mesom

Blitvu mnogi jedu kao prilog ribi, netko od nje spravi finu juhicu, netko njome puni razne mesne rolade, a možete je i puniti kao 'sarmice'.

Quiche s blitvom, svježim kravljim sirom i pancetom
Iskombinirajte domaću pancetu s mladom blitvom, lukom i svježim kravljim sirom!

Ostale kreativne prijedloge za spremanje blitve pročitajte na Ordinacija.hr