opasna po zdravlje

Ovo su ulja koja svakako trebate izbjegavati ako želite zdravije kuhati i hraniti se

28.04.2024 u 20:45

Bionic
Reading

Usprkos uvriježenom mišljenju da na maslinovom ulju ne bismo smjeli kuhati, pokazalo se da je i u pripremi jela znatno zdravije od popularnog suncokretovog ulja

Tijekom pripreme jelovnika i sastavljanja popisa za kupovinu, vjerojatno je malen broj onih koji razmišljaju o tome kakvo će ulje kupiti. No ako svojoj obitelji želite servirati zdravije obroke, krenite upravo od korištenja nutritivno kvalitetnijeg ulja u pripremi jela.

Nekoliko je faktora koji su bitni u odabiru ulja za određeno jelo, a kada je riječ o zdravlju, najvažnije je da sadrže zdrave masnoće te da mogu podnijeti obradu na visokim temperaturama.

Evo kako naše pamćenje stvarno funkcionira Izvor: tportal.hr / Autor: On Network/tportal

Također, važno je da imaju visoku točku dimljenja - temperaturu iznad koje se više ne smatraju stabilnima. Jednom kada prijeđu tu točku, ulja počinju oslobađati slobodne radikale te mogu imati štetne učinke po zdravlje. Uz to, otpuštaju tvar akrolein neugodnog okusa te svojstava opasnih za pluća.

Uzevši to u obzir, stručnjaci ističu da su tri vrste ulja daleko najzdravije za pripremu jela: maslinovo, sezamovo i ulje avokada.

Maslinovo ulje

Iako se oko potencijalne štetnosti pripreme jela na maslinovom ulju godinama vode rasprave, dijetetičarka Perri Halperin tvrdi da je upravo njegova visoka točka dimljena od 177°C savršena za kuhanje jer je to otprilike temperatura na kojoj se obrađuje većina jela.

Maslinovo ulje također je jedno od najzdravijih - bogato je antioksidantima, poput fenola i vitamina E, korisnima za naše cjelokupno zdravlje.

'Ono sadrži oleinsku kiselinu, za koju se pokazalo da štiti od raka i upala. Također sadrži zdrave spojeve koji se mogu boriti protiv bolesti, kao što su metabolički sindrom i dijabetes tipa 2', rekla je Halperin za Vogue.

Ulje avokada

Uz točku dimljenja od približno 270°C, ulje avokada odličan je izbor kada ste u potrazi za nečim zdravim što će poslužiti kao temelj za kuhanje, posebno kada je riječ o pripremanju hrane na visokim temperaturama.

'Ima i brojne zdravstvene prednosti. Sadrži oleinsku kiselinu i studije su pokazale da može, kao i maslinovo ulje, štititi od metaboličkog sindroma te sniziti razinu kolesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti', napominje Halperin.

Bogato je antioksidantima, vitaminom E, kalijem i mononezasićenim mastima. Osim što je sjajan odabir za pečenje, roštilj ili jela u voku, odlično je i za pripremu domaće majoneze i umaka te kao dresing za salatu ili dio marinade za meso.

Sezamovo ulje

Sezamovo ulje ima srednju do visoku točku dimljenja od oko 210°C i također obiluje antioksidantima, kao što su sezamol i sezaminol, koji mogu pomoći stabilizirati šećer u krvi i imati neuroprotektivna svojstva.

Postoje dvije vrste; svijetlo je blažeg okusa i pogodno za prženje, a tamno ulje je aromatičnije te intenzivnog orašastog okusa, zbog čega se dodaje jelima potkraj kuhanja.

Koja ulja izbjegavati?

U kuhanju je važno izbjegavati ulja s niskom točkom dimljenja jer ona ubrzo postaju štetna za zdravlje. Među njima su laneno i orašasta ulja, a koja se preporučuju koristiti u hladnim jelima poput salata ili u domaćoj majonezi.

Također, stručnjaci naglašavaju važnost izbjegavanja upotrebe sojinog ili kukuruznog ulja jer su visoko prerađena, nemaju nutritivnu vrijednost te posjeduju vrlo visok sadržaj omega-6 masnih kiselina.

I najpopularnije suncokretovo ulje nalazi se na ovoj listi zbog dokazanih brojnih štetnih svojstava koja narušavaju zdravlje, a zbog kojih bi ga trebalo izbjegavati u što širem luku jer je, iako najjeftinija, najnezdravija opcija.