SLAVNI RESTORANI

Londonski Bardo proslavio se talijanskim delicijama uz jazz, sada poziva na Velike noći

20.05.2024 u 09:36

Bionic
Reading

Od svog osnutka u rujnu 2021, talijanski restoran Bardo u četvrti St. James etablirao se kao vrhunska destinacija za gurmane u srcu Londona. Poznat po svojoj iznimno ukusnoj kulinarskoj ponudi, Bardo je nedvojbeno svjetionik vrhunske talijanske kuhinje u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva.

Bit identiteta Bardoa ogleda se u skladnome spoju žive jazz glazbe, besprijekorne usluge i očaravajućeg dekora. Elegantni ugođaj restorana, prepoznatljiv od njegova otvaranja, odražava pomnu predanost pravome ozračju za vrhunski provod. No, kokteli, glazba i glamur samo su dodaci izvanserijskom i autentično talijanskom kulinarskom doživljaju.,

Naime, Graziano Bonacina, chef i pokretačka snaga tog već omiljenog talijanskog restorana u središtu Londona, tu nudi izazovna jela klasičnog talijanskog repertoara, izvedenog od vrhunskih namirnica i uz sjajnu kulinarsku preciznost. Bardo nudi suvremeni, sezonski jelovnik koji spaja tradicionalne tehnike i moderni pristup s najfinijim sastojcima iz Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. Ponuda se kreće od širokog à la carte izbora do finog menija za večeru prije kazališta ili dugotrajnog degustacijskog menija za ozbiljne gurmane, od kojih svaki pokazuje predanost kvaliteti i fuziji okusa iz svih talijanskih regija.

Smješten u jednoj od najpoželjnijih četvrti na svijetu, okružen kraljevskim palačama, umjetničkim galerijama, kazalištima i legendarnim privatnim klubovima, Bardo je jedinstveno mjesto u Londonu. Svira uglađena jazz glazba uživo dok niz iznimno ljubaznih konobara iz Grazianove kuhinje iznosi palentu s tartufima, pečene jakopske kapice, domaće tjestenine ili veliku cotolettu alla Milanese. Radi se o jednostavnoj i, ujedno, teško izvedivoj formuli koja goste tjera da se uvijek iznova vraćaju u Bardo.

Za one kojima ni to nije dovoljno za skretanje pažnje, domaćini su odlučili predstaviti novu seriju suradnji koja će zainteresirati sve ljubitelje talijanske hrane. Naime, događanja pod imenom 'Big Nights at Bardo', inspiriranih nekim od najboljih filmova o hrani svih vremena. Riječ je o seriji talijanskih gozbi čiji će domaćin biti chef Graziano Bonacina, koji će pozivati niz talijanskih chefovskih zvijezda. Prvo takvo gostovanje, održano koncem travnja i početkom svibnja, predstavilo je chefa Anthonyja Genovesea iz rimskog restorana Il Pagliaccio, kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice.

I sam Graziano Bonacino ima lijepu reputaciju. Odrastao je u Bergamu, gdje je, vrativši se iz škole, odmah stavljao pregaču i kuhao s bakom. Voljela je kuhati povrće, dobru tjesteninu pomodoro, njoke ili teleći milanski, pa je Graziano od malih nogu, kao i većina Talijana, naučio važnost okusa, tradicije i kulture prehrane, te je već tada znao da kad odraste želi postati chef.

U London je preselio 1992. i radio u Harry’s Baru, jednom od najelegantnijih i najsofisticiranijih privatnih klubova u Londonu. Tamo su jeli svi tenisači koji su se zatekli u gradu, kao i mnoge estradne zvijezde, poput Madonne i Richarda Gerea, članovi kraljevske obitelji, uključivši i Lady Di, te političari, među kojima je bila i Margaret Thatcher.

Nakon godinu dana promijenio je okruženje kako bi stekao širu perspektivu i bolje razumio industriju, radeći sa slavnim Marcom Pierreom Whiteom, usavršavajući svoj engleski, putujući u Francusku, učeći o osnovama te legendarne kuhinje, toliko različite od onih koje je naučio kao dijete, i općenito, radeći u raznim restoranima i zemljama. Njegov se put nastavio u više talijanskih restorana u Londonu i na kraju je donio svjesnu odluku vratiti se u kuhinje privatnih klubova.

  • +21
Bardo London Izvor: Bardo / Autor: Promo

Nakon što je napustio svijet privatnih klubova, okušao je sreću s pekarnicom i gotovo cijelo desetljeće radio kao privatni chef. U svijet restorana vratio se kao chef londonskog hotela Bulgari, gdje je upoznao Lucu Maggiorea koji ga je pozvao da mu se pridruži u avanturi otvaranja restorana Bardo. Luca je već bio poznato ime u industriji ugostiteljstva i zabave u Londonu, a ovaj put želio je spojiti svoje dvije strasti i stvoriti restoran sa sjajnim ugođajem i nevjerojatno ukusnom talijanskom hranom.

U Bardou sjajna hrana iz kuhinje Graziana Bonacine izlazi impresivnom brzinom, a krasi ju izvrsna ravnoteža između klasike i trendovskoga. Pamtljiva večer počinje tako da na središte stola stižu prekrasne pahuljaste pinse (lagane rimske pogače) za dijeljenje. Najpopularnije su one s tartufima, premda mnogi gurmani obožavaju pinsa rossu. Sirova riba i morski plodovi kao što su gratinirane ili pečene capesante s pireom od čičoke i nduje (začinjena svinjska kobasica iz Kalabrije), ili salata od jastoga sa zelenim šparogama, grahom i avokadom također su obavezni. I još više kada se spare s nekim od velikih koktela i sjajnih vina koje Bardo nudi u obilju.

Zatim dolazi neki prekrasan tanjur domaće tjestenine, kao što su spaghetti al pesto di pistacchio ili njihovi prepoznatljivi ravioli cacio e pepe s porilukom, smeđim maslacem i kaduljom. Još jedno posebno jelo je karamelizirani crni bakalar s royal krumpirom, vrganjima, rajčicama datterino i limunom.

I uvijek mora ostati mjesta za deserte. U Bardou se sladoled od lješnjaka radi 'al momento' i poslužuje s karameliziranim lješnjacima i toffee umakom. Također su primamljivi i millefoglie di ricotta e lamponi s gelom od malina, sorbet od malina i tiramisù sa sladoledom od marsale i čokoladnim zrncima.

Ako se uputite u London, provjerite poklapa li se vaš boravak s nekom od 'Velikih noći u Bardou'. I rezervirajte na vrijeme.