humanitarne aktivnosti

Ljubitelj ste domaćih štrudli? Onda ovo događanje ne smijete propustiti

29.08.2017 u 20:11

Bionic
Reading

Predstavnici gradskih uprava Karlovca i Ozlja te njihovih turističkih zajednica predstavili su dvotjedne turističko - humanitarne aktivnosti 'Rujan u srcu' i to utrku 'Run of Heart', 'Štrudlafest' i 'Vikend na Dubovcu', a uvod svemu započinje danas u 23 restorana diljem Karlovačke županije kao 'Tjedan štrudle' s pedesetak različitih recepata pripremanja savijače

Treće je to izdanje manifestacije 'Rujan u srcu' koja se u destinaciji HTZ-a 'Zeleno srce Hrvatske' održava dva vikenda zaredom, s tim da će se prvi put, u Jaškovu 02. rujna, održati međunarodna inkluzivna utrka 'Run of Heart', u organizaciji Centra 'Ozalj', koji se bavi uključivanjem u zajednicu djece s posebnim potrebama i osoba s invaliditetom. Natjecat će se najbrži slijepi trkač svijeta, Henry Wanyoika iz Kenije, a prijaviti se za jednu od pet utrka mogu baš svi, od sportaša, sportaša s invaliditetom, djece i umirovljenika, do osoba u invalidskim kolicima i to u utkama na 800 metara, 2.200 metara, 10.500 metara.

Gradonačelnica Ozlja Gordana Lišinić sa članovima svoje obitelji već se prijavila za tu utrku po uzoru na onu berlinsku 'Run of Spirit', a cilj je  za oblikovanje stava zajednice kako osobe s invaliditetom jesu ravnoravni i vrijedni članovi društva.

Ravnateljica Centra Dijana Borović Galović rekla je da je upravo to važno da društvo vidi što osobe s invaliditetom mogu. Utrku će otvoriti Dino Sokolović, hrvatski paraolimpijac, prvak svijeta u monoskiji, kojem će se uz domaće natjecatelje u utrci priključiti 25 trkača iz Berlina i 30 iz Slovenije. Borović Galović je također najavila da će se 'Run of Heart' organizirati i narednih godina, ako odaziv građana bude dobar, te ih je pozvala da dođu u subotu u Jaškovo u što većem broju.

Slijedeći dan, također u Jaškovu, održat će se ŠtrudlaFest u organizaciji Restorana Žganjer, koji je 2015. godine postavio još neoboren Guinnessov rekord u spravljanju najdulje savijače na svijetu, s tim da će se Štrudla fest organizirati na tri lokacije, između ostalog i s natjecanjem profesionalaca za najbolju savijaču, za što su se prijavila 23 restorana. Natjecat će se i amateri, a još će 17 obrta i OPG-ova predstaviti svoje proizvode i umijeća, primjerice izradu prirodne kozmetike.

Koordinatorica Štrudlafesta Lidija Žganjer rekla je da će izlagači s tradicionalnim autohtonim proizvodima robu i prigodno prodavati, a za goste iz Zagreba organiziran je Rumobil vlak, koji kreće u osam sati iz Zagreba, dovozi goste u Jaškovo, a nakon Štrudlafesta za njih je organizirano i razgledavanje grada Ozlja.

Tjedan dana kasnije, 09. i 10. rujna će se u Starom gradu Dubovac u Karlovcu održati tradicionalni 'Vikend na Dubovcu', predviđen za cjelodnevna obiteljska druženja u, kako je rekla direktorica karlovačke Turističke zajednice Tihana Bakarić, bajkovitom okruženju s bogatim zabavno kulturnim programom s kreativnim i plesnim radionicama, nastupima, pričaonicama, izložbi starih zanata i zanimljivih fotografija, te uz natjecanje u pripremanju 'fišpaprikaša'

Gradonačelnik Karlovca i predsjednik TZ grada Karlovca Damir Mandić smatra da turizam koji u Karlovcu jača poprima nove dimenzije i u gospodarskom i u kulturnom smislu, da je to smjer koji će grad i dalje podupirati i to s namjerom da se sve postojeće manifestacije dignu na višu razinu, osmisle i nove te da se ostvari cilj 'da Karlovac postane najatraktivnija turistička destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj'.