Gladni dizajneri

Gladni dizajneri

02.09.2013 u 17:07

Bionic
Reading

... ilitiga Hungry Designers imaju izložbu vlastitih dizajnerskih projekata na temu gastronomije u turizmu ovaj petak, 6. rujna, u Opatiji. Be there or be square!

Izložba traje od 6. do 25. rujna 2013. Otvorenje je u petak, 6. rujna u 19 sati u Hrvatskom muzeju turizma, umjetnički paviljon Juraj Šporer.

Na otvorenju će se pripremat' sardele na rožonju te kušat' Kulenove bebe, Mirisulini i istarski sir s potpisom ovaca koje ne govore.

Na izložbi će se predstaviti dvadesetak hrvatskih dizajnera i dizajnerskih timova, a sve u sklopu kustoske koncepcije Design Tourism (pokrenute pri Hrvatskom dizajnerskom društvu) kojoj je u cilju povezati dizajn, dizajnersku struku sa sektorom turizma.

Fokus izložbe Hungry Designers je na autentičnoj, domaćoj gastronomiji, dizajnu hrane, recepata, produkata te scenarija pripreme hrane.

Projekti koji će biti predstavljeni na izložbi propituju stereotipe vezane za hranu, reinterpretiraju tradicijske načine pripreme hrane te nove oblike konzumiranja i promišljanja gastronomske ponude.

Kustosice projekta su Ivana Borovnjak i Roberta Bratović, a dizajneri i dizajnerski timovi čiji proizvodi čine izložbu su Oaza, Filip Havranek i Kristina Lugonja, Ivan Dorotić i Luka Borčić, Nikola Radeljković i Igor Zanzerović, Vlatka Leskovar, Branimir Paškvan, Manufakturist, Sonda, Nina Bačun i Roberta Bratović, Noel Šuran i Davorka Tumpić, Đurđa Prettyface i Vedran Klemens, Superstudio 29 te Mirna Raduka i Karmen Kolombo


Mirisulini su projekt najdražega mi dvojca Đurđa Prettyface & Vedran Klemens. To su naime domaći keksi punjeni mirišljavom kremom lipe, bazge, smilja, lavande i ruže. Ovako oplemenjeni, odišu specifičnim prepoznatljivim aromama hrvatskih prirodnih krajolika

(i na otvornoj su fotki također!)


(De)materijalizirana uspomena Vlatke Leskovar ilitiga Mlinci, specifičnost su hrvatske kuhinje


Valjaju se tanko i peku na vrućoj ploči. Aktivno sudjelovanje turista u procesu nastanka ovog autohtonog jela, uz sam gastronomski doživljaj, intenzivira stvaranje uspomene. Set za mlince osmišljen je kako bi se to iskustvo re-kreiralo i prenijelo

Foto: Domagoj Kunić
Rožonj je drveni pribor za pripremu manje plave ribe, uglavnom srdele. Idejno potječe s otoka Visa i rezultat je istraživanja već postojećeg tradicionalnog lokalnog načina pečenja ribe


Namjera je autora; Luka Borčić & Ivan Dorotić + suradnici: Marina Andrijašević, Maja Bosnić i Stašenko Dorotić, u budućnosti Rožonj promovirati kao autohtoni otočki suvenir


Nadovezujući se izravno na tradicionalno imenovanje i raspoznavanje ovaca u Istri, autori Ovaca autorica; Noel Šuran i Davorka Tumpić predlažu sir s osobnim potpisom ovce od čijeg je mlijeka proizveden


Mlijeko se skuplja do dovoljne količine, siri i potom stavlja u kalup s otiskom papka pojedine vlasnice


Filip Havranek i Kristina Lugonja osmislili su - Bu! E sad, marenda je kultni obrok naših prostora koji slikovito prenosi mentalitetstanovnika


Segment tog malog gastronomskog doživljaja ilustriran je kroz redizajn bukare – autohtone dalmatinske drvene čaše, koja sugerira specifičan način uživanja u vinu


Fogun autora Branimira Paškvana pokretno je ognjišće za pripremu toplih obroka na putovanju, neovisno o destinaciji i turističkoj ponudi


Kao proizvod, Fogun se veže na tradiciju društvenog rituala u pripremi jela jadranskih ribara, a tehnologijom izrade za umijeće kvarnerskih obrtnika i radnika riječke industrije. Fogun pretpostavlja da je njegov korisnik kulturno osviješten turistkoji se slobodno kreće i traži nova iskustva, a autentičnost stvara sam


Hrvatska à la carte, Superstudio 29, edukativna je i zabavna kartaška igra koja se temelji na tipičnim hrvatskim namirnicama i autohtonim receptima (cilj: prikupiti sve potrebne namirnice za određeni recept)


Uz karte, igra sadrži knjižicu sa detaljno opisanim receptima, vizualnim prikazom i informativnim sadržajem vezanim uz pojedino jelo.
Autori: Iva Hrvatin, Sanja Kuzmanović, Petar Mudnić Cerineo, Andro Giunio, Marina Jukić, Ivana Brajdić, Ira Payer
Konzultantica za recepte: Željka Klemenčić!

... ovo su samo neki od radova, ostale molim konzumirati uživo ;)!