27.09.2012 11:42

O Zrnu i vizionarima

... koji imaju drugačiji, prirodniji pogled na život i njegove procese. Ne trtljaju o smaku svijeta, recesiji, zagađenoj planeti nego pokušavaju napraviti nešto dobro, zdravo i korisno

Foto: Foto: Maja Danica Pečanić/

eko

Foto: Maja Danica Pečanić
Ovaj tjedan ne kuham. Skitam se i jedem posvuda. Uglavnom takozvanu zdravu hranu, bezmesnu. Povrće, juhice, salatice. I pričam/družim se s inspirativnim ljudima.

Foto: Maja Danica Pečanić
Nikad nisam mislila da ću pisati o Pejićima, jer nisam kupac u njihovim dućanima, pobornica sam placne kupnje pa sve tamo i nabavljam. Za mene je to zdrava hrana. No ovo ionako nije reklama za Bio&Bio

Foto: Maja Danica Pečanić
Ovo je priča o ljudima koji su pioniri nečeg novog, drugačijeg u našoj zemlji.
O viziji, unaprijeđenju, realizaciji, širenju horizonata, skupljanju istomišljenika koji su voljni stvari mijenjati


Foto: Maja Danica Pečanić
U smislu poboljšanja, obrazovanja, a ne isključivo profita

Foto: Maja Danica Pečanić
I tu skidam kapu. Uvijek kapituliram pred vizionarima. Kao što sam jučer najavila, pisat ću o Zrnu ...

Foto: Maja Danica Pečanić
... prvom eko imanju u Hrvata koje je daavno, prije 24 godine, pokrenula gospođa Zlata Nanić

Foto: Maja Danica Pečanić
Ono što mi je
ušlo u uho iz predavanja Zlatka Pejića o Zrnu su riječi: nula otpada, kompostiranje, održivi razvoj, kišnica, obnovljivi izvori energije, blagodati ambrozije!

Zla biljka odgovorna za šmrcave noseve na Zrnu je ove godine zaštitila mahune soje od jakog sunca i suše. Razrasla se po polju i stvorila sjenu. Dakle i drač je ponekad good guy :)!

Iz Haninih PR materijala:

Foto: Maja Danica Pečanić
Ekoimanje Zrno nalazi se u Habijanovcu kraj Vrbovca. Prostire se na 20 ha, a od 2010. godine je u vlasništvu
Biovege

Foto: Maja Danica Pečanić
Na njemu se uzgaja 50-ak kultura; žitarice, mahunarke, ljekovite gljive, začini, voće i povrće

Foto: Maja Danica Pečanić
Akvizicijom Zrna Biovega započinje s razvojem vrlo važnog pravca u razvojnoj strategiji: vlastitom proizvodnjom pekarskih proizvoda. Do studenoga će se u bio&bio ponudi ukupno nalaziti 13 vrsta originalnog beskvasnog kruha

Foto: Maja Danica Pečanić
Ekološki beskvasni kruh sa Zrna, nastao prema ideji Zlatka Pejića, proizvodi se od domaćih ekoloških žitarica koje na imanju prolaze cijeli proces
od samog uzgoja, mljevenja u malom mlinu i  proizvodnje u pekarskom pogonu po uzoru na artisan bakery.


Foto: Maja Danica Pečanić
U svijetu se ovakav kruh popularno naziva sourdough bread, a kod nas beskvasni kruh ili kruh na bazi kiselog tijesta. Osim uobičajenih sastojaka, kao što su brašno i sol, značajni dio kruha čini i voda

Za proizvodnju kruha voda se crpi s dubine od 120 m i nije kemijski tretirana. Svakako vrijedi naglasiti i posebnost samog  postupka proizvodnje; korištenje fermentirane baze odnosno startera umjesto kvasca.

Foto: Maja Danica Pečanić
Kruh je načinjen od najkvalitetnijih domaćih žitarica uzgojenih po ekološkim standardima na samom imanju ili na ekoimanjima kooperanata iz najbližeg okruženja

Zrno djeluje kao održivo imanje na kojemu se provode svi segmenti od uzgoja kultura (eko sjeme staro je čak 20 godina) do prerade, proizvodnje i distribucije gotovih proizvoda. Na imanju se nalazi i logistički centar za otpremu proizvoda u supermarkete i trgovine.

Foto: Maja Danica Pečanić
Ogledni vrt sa začinskim biljem podijeljen je na 4 dijela, ovisno o stranama svijeta, s čime su usklađeni i smjerovi sadnje; sjever-jug; istok-zapad. Na južnom dijelu dominantno je plodovito povrće i mediteransko bilje, dok sjevernim dijelom dominiraju korjenasto bilje i kontinentalni začini. U središnjem dijelu vrta je kamenjar s 20-ak vrsta začinskog bilja, dok su na južnoj strani zastupljeni dalmatinski kamen i mediteranski začini


Foto: Maja Danica Pečanić
Uzgoj shiitake gljiva ... u oblicama


Foto: Maja Danica Pečanić
I uzgoj ...

Foto: Maja Danica Pečanić
... gljiva općenito. Ima ih po cijelom imanju, a uskoro će se nalaziti i u obližnjim šumama, jer se sprema micelizacija istih

Foto: Maja Danica Pečanić

Završetak obilaska i ...

Foto: Maja Danica Pečanić
... završetak ručka. Trpanje ostataka prefine štrudle od jabuka u torbu. Uhvaćena sam u zlo - djelu. Pored mene se smiješi urednica časopisa Ženska posla Nataša Ozmec


Foto: Maja Danica Pečanić
Maja isprobava pozadinu s nama za fotkanje bračnog para Pejić i gđe Almire Osmanović


Foto: Maja Danica Pečanić
Ova se divotica također nalazi na imanju. Uz lopoče je najljepše meditirati u sumrak, zato ću se vratiti na Zrno, kad tad, i to iskusiti ;)

Zanimat će vas još...

10.04.2013 10:30

Špeclama u proljeće!

20.03.2013 13:28

Kad Nikola kuha ...

28.09.2012 11:31

Nakon vježbanja - na ručak

24.09.2012 20:28

Preporukica par


Playlista