Dobro jutro uz sok od cijeđene - mandarine!

Dobro jutro uz sok od cijeđene - mandarine!

19.10.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Dobro jutro uz sok od cijeđene - mandarine!

S hladnijim danima počinje sezona cijeđenih sokova. Iako, današnji se dan ne može svrstati u jedan od onih kada se smrzavate na putu do kuhinje i drhravom ručicom cijedite naranče, limune, limete, grejpove kako biste se opskrbili dovoljnom količinom vitamina i minerala. Njihova je funkcija da vam štite organizam od viroza, gripa, prehlada i oplahuju imunitet!

Ako danas niste popili svoj cijeđeni sok, još bolje. Pripremit ćete se za dane koji dolaze, a navodno nam donose kišu i snijeg. E pa kad osvane jedno takvo hladno i sivo jutro - iznenadite svoje nepce cijeđenim sokom od - mandarina!


Mandarine su zaakon!

Nikada mi nije bilo jasno zašto u kafićima nude samo sok od cijeđene naranče. Pogotovo sada kad je seznona mandarina i kad ih ima posvuda i nisu skupe i puno ih je lakše cijediti nego naranče. Imaju tanju koru i više soka.

Sok od mandarine bogat je kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, željezom, cinkom, bakrom i jak je antioksidans. Ako vam je tjedan izrazito stresan, ne stižete pojesti konkretan obrok, probava vam je u komi, pokušajte se disciplinirati bar toliko da svako jutro popijete sok od mandarine. Ako imate problema s kiselinom u želucu, zasladite ga s malo agavinog sirupa ili razrijedite vodom, ali ga svejedno šljuknite
na tašte.


Cijeđenje soka je sjajan jutarnji ritual pun mirisa, boja, okusa ...

Koru od mandarina možete stavljati na radijatore (o tome sam pisala na blogu), sušiti je i tijekom zime koristiti kao začin u kolačima, kao sastojak za opuštanje u toplim kupkama, kao začin u salatama, kao dodatak mesnim jelima, kao osvježavajući snack u pauzama na poslu nakon što ste pogrickali dozu orašastih plodova.


Stoga, nikako ne propustite mandarinsku opsadu koja je tek počela!

Ako imate prijatelje u Dalmaciji kojima treba pomoć pri branju mandarina - organizirajte vikend berbu i uživajte u mirisima i okusima ovog moćnog, citrusnog voća.