25.05.2011 16:49

Radionica Festa od paste ili kako načinit' domaću tjesteninu

Foto: Foto: Martina Kenji/

SjediiJedi-2

Foto: Martina Kenji
Radionica Festa od paste održala se jedne kišne nedjelje na najljepšem tavanu u centru grada (kao i Breathtaking pinca making) i bila je vesela, uspješna i ... pojedena! Sve što smo umijesili, premijesili, razvaljali, narezali, zamotali, napunili, zavšilo nam je u trbuščićima.

Nakon cjeloposlijepodnevnog rada, zaključili smo da domaću tjesteninu nije superjednostavno napraviti, jer se, bez obzira na mašinicu za tijesto, mora dosta mijesiti i valjati. Svejedno, ne dajte se obeshrabriti; rezultat je toliko čaroban da je vrijedan svake minute truda. Domaća se pasta nemjerljivo kraće kuha (3 minute!) i uopće ne sjeda na želudac! Da sam pojela toliku količinu kupovne tjestenine ne bih je danima mogla probaviti.

Foto: Martina Kenji
Ovo je samo jedan od slijedova paste koju smo pomumali

Iako smo svi odavno odrasli, pravljenje domaće tjestenine vratilo nas je u vrtićko doba kada smo stvarali čuda od tijesta i plastelina. Zaboravili bismo na vrijeme, smijali se, čudili djelima vlastitih ručica, eksperimentirali s bojama, što bi se uglavnom pretvorilo u nedefiniranu smeđu gvalju što nas nimalo ne bi zabrinjavalo.
Nastavljali bismo surfati na valu spontane kreativnosti pomiješane s beskrajnom, dječjom znatiželjom.

E takva je vibra bila na radionici Festa od paste! Uspjeli smo se ponovo priključiti na tu, gotovo zaboravljenu frekvenciju i napraviti raznobojna i raznookusna mala, velika, dugačka, tanka i punjena čuda! Toliko smo materijala proizveli da smo cijeli sljedeći tjedan kuhali i mumali pastu s radionice, koja, budući je svježa, može tjedan dana stajati u frižideru.

Nike, Vesna i ja smo, kao organizatorice, bile toliko sretne nakon radionice da smo sjele i odmah razradile temu sljedeće koja će za sada ostati neotkrivenom :).

Uživajte u fotografijama mlade fotografkinje i prijateljice Martine Kenji kao i receptima koje svakako isprobajte.

Treba vam dobra daska ili podloga za (raz)valjanje, veliki valjak za tijesto (kako se taj predmet zove na lijepom našem jeziku?!), brašno i domaća jaja.

Imate na tržnicama mlade, lijepe cikle, mrkve i špinata, dakle - nemate izgovora! ;)

Foto: Martina Kenji
Pripremaaa i već dio pozora (ovaj pire od cikle s desne strane) ....

Foto: Martina Kenji
... i još jedna pripremaaa (pire od mrkve i batata kojeg sam kupila u samoposluživanju)

Foto: Martina Kenji
... pire od špinata (s placa)

Obična pasta

500 g brašna (oštro ili glatko)
5 jaja (na svakih 100 g brašna jedno jaje)
prstohvat soli


Istresite moćnu hrpicu brašna na drvenu podlogu. Na vrh stavite svih 5 jaja i sol. Lagano umutite jaja, dodajte brašno dok se sve ne pretvori u kompaktnu kuglu tijesta. Dobro umijesite i stavite u frižider  na 20 minuta, da se odmori.

*gornji tekst odnosno sadržaj odnosi se na svaki daljnji recept - dakle, primjenjiv je na sve dolje navedene paste! Nakon sto iščitate sastojke primjenite sve gore navedeno. Nisam ga htjela iznova kopipejstati kroz cijeli post.

Ako koristite mašinicu isto morate prvo zamijesiti tijesto, razvaljati na dasci do debljine koja može proći kroz mašinicu. Provlačite tijesto do najtanje dimenzije i od njega napravite tagliatelle koje možete učiniti i kotačićem za rezanje tijesta.

Foto: Martina KenjiFoto: Martina Kenji
Razvaljati tijesto,                                        u koje ste prethodno ubacili jaja,

Foto: Martina Kenji
... toliko tanko da može proći kroz mašinicu i pretvoriti se u tagliatelle


Pasta kakao


500 g brašna
80 g kakaa
4 jaja
prstohvat soli


Foto: Martina Kenji
U početku bijaše smeđa gvalja koja se pretvoriše u ...

Foto: Martina Kenji
... tagliatelle od kakaa - diiivan okus, dobra veličina i debljina koju treba ...

Foto: Martina Kenji
...razvući i polako premjestiti i ...

Foto: Martina Kenji
... razmjestiti po sušilu za rublje kako bi se pasta sušila 20 do 30 minuta prije kuhanja koje ...

Foto: Martina Kenji
... slijedi, sudeći po izrazu lica ;)

*za piree od raznog povrća potrebno je blanširati (špinat) ili skuhati (cikla, mrkva, batat) povrće i izmiksati štapnim mikserom kako biste dobili kašicu odnosno - pire

Pasta zelena

500 g brašna
2 jušne žlice pirea od špinata
3 jaja
prstohvat soli


Foto: Martina Kenji
I opet je potrebno prvo dobro razvaljati tijesto pa kotačićem ili kroz mašinicu izrezati

Foto: Martina Kenji
... ovakve vesele rezance :)

Pasta ružičasta - cikla

500 g brašna
2 jušne žlice pirea od cikle
3 jaja
prstohvat soli


Foto: Martina KenjiFoto: Martina Kenji
Diivna boja tjestenine od cikle                   Sušenje tagliatella ciklenih

Foto: Martina Kenji

Kuhanje ciklenih mašnica u loncu prikladne boje ;)


Pasta narančasta - mrkva i batat

500 g brašna
2 jušne žlice pirea od mrkve i batata
3 jaja
prstohvat soli


* za narančastiju pastu dodati u mrkvu prstohvat kurkume i malo pelata. Tako će imati intenzivnije narančastu boju

Ravioli

Kad se pasta skroz istanji, zamutiti punjenje. Mi smo ih punili smjesom pirea od špinata i mladog sira (skute) s malo soli i muškatnog oraščića.

Pastu izrezati na krugove čašom ili nekim drugim predmetom koji pravi krugove u tijestu, filu smjestiti u sredinu, namazati rubove zamućenim žutanjkom i stisnuti od sredine prema van kako bi se formirao raviol. Dekorirati rubove vilicom.

Foto: Martina Kenji
Pasta izrezana na krugove ...

Foto: Martina KenjiFoto: Martina Kenji
... punjenje koje je umiješano i spremno za - punjenje raviola ...

Foto: Martina Kenji
... koji izgledaju ovako prije nego im počnete žutanjkom lijepiti ...

Foto: Martina Kenji
... rubove i potom ih zatvarati u ...

Foto: Martina KenjiFoto: Martina Kenji
... ovalni ili                                                  kvadratični oblik kojemu ste prethodno ...

Foto: Martina KenjiFoto: Martina Kenji
... ispunili sredinu punjenjem, namazali rubove žutanjkom i onda ga ...

Foto: Martina Kenji
... zatvorili, poredili rubove ...

Foto: Martina KenjiFoto: Martina Kenji
... skuhali, začinili Grana Padanom i         ... dodatno začinili Grana Padanom :)

Fuži


Od fino, mislim tanko, izvaljanog tijesta izrežu se mali kvadrati i namotaju oko drvenog štapića ili slamke

Foto: Martina Kenji
Ovdje su već skinuti s pomagala i samo ih se popravlja ...

Foto: Martina Kenji
... nadgleda i ...

Foto: Martina Kenji
... krade za prijevremeno kuhanje zbog nestrpljivosti i - kušanja ;)

Mašnice

Od izvaljanog se tijesta kotačićem izrežu mali pravokutnici koji se potom stegnu u sredini i pretvore u mašnice

Foto: Martina Kenji
Mašnice su totalni hit! Super izgledaju, a ukusne su do prejedanja!

Tjestenina se može sušiti na sušilu za rublje (tagliatelle, špageti, rezanci) ili na površini koju ste prethodno prekrili plahtom (ravioli, tortellini, mašinice, fuži).

Foto: Martina KenjiFoto: Martina Kenji
Tjestenina koja se suši na površini prekrivenoj plahtom i Sanjin koji to fotka ...

Foto: Martina Kenji
... i ona druga koja se suši na sušilu za rublje

Domaća, svježa tjestenina kuha se u kipućoj vodi 3 minute.
Pazite da se ne zaboravite i kuhate je kao kupovnu pastu, jer će se u potpunosti raskuhati.

Foto: Martina Kenji
Anđeo u kuhinji, odnosno - Vesna :)

Foto: Martina Kenji
Baš je lijepo doći na radionicu u dvoje. Jurana i Neven - famous pasta couple! ;)

Foto: Martina Kenji
Ekipa u trenutku potpune posvećenosti ...

Foto: Martina Kenji
Suradnja ...

Foto: Martina Kenji
I opet suradnja ...

Foto: Martina KenjiFoto: Martina Kenji
... pa još malo suradnje, kao u dobra stara vremena kojih se sjećaju stariji od nas ;)

Foto: Martina KenjiFoto: Martina Kenji
Ruke radilice, misli spavalice!

Foto: Martina Kenji
Nema bolje meditacije od rada rukama - provjereno!

Foto: Martina Kenji
Odmor uz ćakulu ...

Foto: Martina Kenji
A ovo ćemo ponijeti kućama ... pasta doggy bag!

Foto: Martina Kenji
I za kraj kombinacija zelenih rezanaca i kakao tagliatella ... mmm









Zanimat će vas još...

10.04.2013 10:30

Špeclama u proljeće!

20.11.2012 17:17

Chinese workshop part two

20.11.2012 12:06

Radionica kineskih okruglica

19.11.2012 12:33

Ostaci kineske radionice


Playlista