prošla godina

Ovo su jedine opće bolnice s pozitivnim poslovanjem u Hrvatskoj

20.05.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Ravnatelj Opće bolnice Koprivnica Mato Devčić izvijestio je u ponedjeljak na Skupštini koprivničko-križevačke županije da je ta zdravstvena ustanova tek jedna od četiri opće bolnice u Hrvatskoj koja je prošlu proračunsku godinu završila pozitivnim poslovanjem

Od 64 opće bolnice u Hrvatskoj samo su Koprivnička, Čakovečka, Zadarska i Požeška svoje prošlogodišnje poslovanje zaključile proračunskim plusom, rekao je Devčić na sjednici Županijske skupštine.

Izvijestio je da su bolnički prihodi u 2023. godini iznosili 43,5, a rashodi 42,7 milijuna eura pa je u konačnici višak iznosio 862.331 euro. Najveći udio u rashodima iznosio je onaj za zaposlene, odnosno 160 liječnika i 350 medicinskih sestara. Za njihove plaće i primanja izdvojeno je 61 posto od ukupnih rashoda.

Na sjednici Županijski vijećnici potergli su i pitanje što s viškom o izvršenju proračuna za 2023. Koprivničko-križevačke županije, koji, prema godišnjem izvješću iznosi devet milijuna eura, a koji su preneseni u proračun za ovu godinu.

Klub nezavisnih vijećnika Željka Lackovića zamjerio je županu Darku Korenu što novac nije iskorišten u 2023. godini. Smatra da se po 200.000 eura moglo transferirati svakoj općini u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi one lakše sufinancirale projekte financirane iz fondova EU.

Župan Darko Koren objasnio je da će sporni novac biti investiran u zdravstveni sektor, no nije precizirao o kojim je projektima riječ.

Dio novca, dodao je Koren, uložit će se u projekt obnove dvorca Inkey u Rasinji, koja je ukupno vrijedna oko 13 milijuna eura. Njegovu obnovu s 10 milijuna eura sufinancirat će se kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026.. Danas napušteni i derutni dvorac plemićke obitelji Inkey, koji datira iz 19. stoljeća, bit će prenamijenjen u smještajne kapacitete, wellness centar te će služiti za promociju vina i vinarstva Koprivničko-križevačke županije.