dan na burzi

Dionički indeksi u crvenom, likvidnost ojačala na krilima blok trgovanja

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u srijedu dan završilo u negativnom ozračju. Gotovo svi dionički indeksi završili su dan u crvenom pa je tako indeks CROBEX pao 0,4 posto i završio na 2799,3 bodova. Uži indeks CROBEX10 zabilježio je pad od 0,5 posto na 1695,7 bodova, a širi tržišni indeks CROBEXplus zaključio je dan s padom od 0,4 posto na 1927,1 bodova

Sektorski indeksi također su imali negativne izvedbe. Svi indeksi završili su dan u crvenome, osim indeksa prehrambenog sektora koji je ostao na istoj razini kao i prethodni trgovinski dan. Od gubitničkih indeksa, najlošiju izvedbu imao je indeks industrijskog sektora s padom od 0,8 posto.

Dionički promet se značajno povećao u odnosu na dan ranije te je iznosio 4,4 milijuna eura, od čega je 3,6 milijuna eura prikupljeno u blok trgovanju. U redovnom prometu, u fokusu je bila dionica HT-a s prometom od 345 tisuća eura i padom cijene od 0,3 posto. HT je danas objavio da je izglasana dividenda od 1,53 eura po dionici. Također, aktivno se trgovalo i dionicom Ericsson Nikola Tesla čija je cijena ostala nepromijenjena na prometu od 118 tisuća eura.

U blok trgovanju prednjačila je dionica Croatia osiguranja s prometom od 2,7 milijuna eura. Kompanija je danas objavila da je potpisivanjem kupoprodajnog ugovora postala vlasnik Poliklinike Marin Med. Osim Croatia osiguranja, u blok prometu trgovalo se i dionicom Span (274 tisuća eura) i dionicom Istarske kreditne banke (607 tisuća eura). Titula dobitnika dana pripala je dionici Jadran čija je cijena skočila 4,8 posto na prometu od 4,7 tisuća eura. Najveći gubitak, među likvidnijim izdanjima, ostvarila je dionica Span s padom cijene od 2 posto.

Dobitnik dana: Jadran +4,8% 1,53

Gubitnik dana: Span -2,0% 44,0

CROBEX: -0,40% 2799,32